Онлайн анкетирането като основа за законодателни реформи в образованието

Пиша с изричната уговорка, че изразявам лично мнение в блога си, което е мое човешко право!

Когато от МОН ни поканиха да участваме в попълването на онлайн анкетата, прецених, че това са глупости, и съответно – не я попълних. Всеки що-годе технически грамотен човек знае, че онлайн анкетирането, при това анонимно!, е най-ненадеждният начин за допитване до народа, тъй като манипулации може да се правят много лесно: да се представиш за какъвто си щеш или да пуснеш анкетата, колкото пъти поискаш (ако евентуално сървърът ти засича айпито, съществуват начини да го заблудиш).
 
Боже мой, та това е интернет и би следвало един министър на образованието да се е образовал по отношение на виртуалното пространство, да е наясно какво представлява то и как функционира, а не да се подлъгва вероятно от лоши съветници.

Технологиите са прекрасно нещо, да! Те притежават, както редица ползи, свързани с лесния достъп до информацията, така и не по-малко вреди – пак по отношение на информацията и възможностите за манипулирането й.

Чета в новината от днес, че 9000 души взели участие в допитването. Уважаема госпожо Клисарова, в цитираната от Вас бройка никой не може да бъде сигурен по простата причина, че няма как да се установи кой седи зад компютъра, докато попълва анкетата, което позволява едно и също лице да прави това „упражнение“ многократно.

Да се осъществяват законодателни промени на база онлайн анкетиране е най-несериозното нещо, което съм чувала през последните десетина години, откакто интернет се превърна в достъпна за населението услуга.

Забелязах и още нещо – позовавате се на анкетата и за решения, до които няма как да стигнете посредством нея, защото такива въпроси – като например по колко учебника да се одобряват - не са задавани. Ако наистина се предприемат сериозни законодателни промени на база анонимно онлайн анкетиране, ще станем за смях на света. Не искам да повярвам, че отново ще дадем повод да се говори с подигравка и ирония за образователните "нововъведения" в България.