Поли Рангелова - Публикации

 

Obrazovanie

Преглед: >
 

Химикал или химикалка?

Всъщност и двете думи са написани правилно. Грешката идва от това, че се бъркат една с друга. Или по-точно думата "химикал" се употребява вместо "химикалка". Например: "Пешо, подай ми един химикал" вместо "Подай ми една химикалка".

 Пиша този пост, защото грешката придоби масов характер, а се съмнявам, че един ден учените от Института за български език на БАН официално ще обявят двете думи за дублетни. Защо ли? Защото тези две думи ...

Новите ДОИ

Медиите алармират, че МОН закъснява с държавните образователни стандарти.

Досега са готови стандартите за: 
- учебния план, 
- общообразователната подготовка,
- учебниците и 
- предучилищното образование.

Вчера са качени на сайта на министерството стандартът за профилираната подготовка и този за усвояване на българския книжовен език.

Дотук са 6, което значи, че от общо 19 стандарта остават да се утвърдят още 13.

...

Как се пише - габърче или кабарче?

Днес попаднах на текст, в който се говореше за кабарче с пластмасова глава. Замислих се, че от няколко години тези изделия ги наричаме пинчета. Да, ама в Правописния речник такава дума пинче няма, макар че тя масово е навлязла като наименование на търговски артикул. 

Потърсих думата кабарче в речника и за моя изненада и нея я нямаше там. Открих обаче габърче - форма, за която винаги съм си мислела, че е неправилна.

Разбира се, . ...

Проект "Твоят час"

От известно време се говори за нов проект на МОН, който ще финансира допълнителната работа с учениците - изоставащи и надарени. Това са 4 часа седмично, а групите са по 12 деца. Повече за проекта може да се прочете във в. "Монитор".

Идеята е чудесна. Справедливо е допълнителният труд да се заплаща допълнително, но има проблем в училища като моето, в което учениците са много и се учи на две смени - няма нито време, нито място тези ...

Как нашите ученици писмено общуват на родния си език...

В последните минути на отминаващия празник - Международния ден на майчиния език, ще споделя снимка от днес, която бих искала да предложа като тема за размисъл.

На тази снимка ще видите бяла дъска, на която учениците от по-горните класове са изписали примери за предпочитания от тях начин, по който те общуват в интернет: в социалните мрежи, форуми, скайп и т. н. Задача, която тяхната учителка е била поставила, за да установи как онова ...

Писмено обяснение на ученици, избягали от час

Преди две години се озовах в дома на колежка и както обикновено се случва, когато се срещнат две учителки, се заговорихме за училище и за ученици. Колежката ми – преподавател на деца в гимназиална възраст – сподели, че една от предпочитаните й възпитателни мерки, когато нейните ученици бягат от часове, е да ги накара да дадат писмени обяснения и да опишат случилото се.
 
Тогава тя извади от архива си едно култово писмено ...

Честит 24 май с песен и стих!

Моят празничен поздрав към вас, приятели, е в две части:

1. Кратка стихосбирка, събрала прекрасни стихове за учителя, в която сред авторите ще откриете познати имена...

На вашето внимание – единадесетгодишният инструменталист Милен Петров

Една латинска поговорка гласи, че няма нищо по-скъпо за човешкия род от децата. Неотдавна виртуалният ни блог ме запозна с един татко, за когото древната сентенция важи с пълна сила. С него се заприказвахме по личните и така научих, че той е български музикант, емигрирал в Испания през 2003 година заедно със семейството си, в търсене на по-добри условия за живот. Името му е Петър Петров.

„Винаги ме е избивало на протест” – ми сподели той ...

Как да вградим шрифтовете в презентация така, че те да се показват по същия начин на всеки друг компютър

Скъпи колеги, сутринта прочетох коментарите в поста на Силвето, в който тя преработва презентацията си, за да се покажат шрифтовете коректно, и си казах, че довечера, щом намеря малко време, ще споделя какво знам по въпроса. А то е, че шрифтовете в PowerPoint могат да се вграждат, което гарантира правилното графично показване на текстовите символи на всички компютри, на които презентацията се пусне. Дори и на онези компютри, на които въпросните ...

Практическа инструкция за оформяне на официални документи

Преди няколко години пуснах публикация, която съдържаше образци за оформяне на документи, взети от Нов правописен речник на българския език. Наскоро в тийчър.бг попаднах на една Практическа инструкция за оформяне на официални документи, издадена от Министерството на държавната администрация.

Въпросът на Диана няма да намери отговора си в нея, но пък чрез инструкцията може да се направи справка за актуалните изисквания при водене на ...
Web accelerated via IISpeed by We-AMP