Поли Рангелова - Публикации

 

nachobrazovanie

Преглед: >
 

"Природни области в България" - тест по човекът и обществото за 4. клас

Миналия месец направих тест по формата на МОН за външното оценяване. Използвах помагала на "Просвета" и на "Просвета АзБуки". Добавих и мои въпроси.

Тестът е за две групи.
...

Тренажор за табличното умножение и деление

С този тренажор, който направих с Power Point, регистрирам участието си в играта на БГЛОГ.НЕТ и УЧИТЕЛ.БГ. Нарисувах слънцето с инструментите на програмата, а анимациите, които сложих, за да създам повече настроение при упражняването на таблицата, ги взех от сайта http://evday.info/.

Тренажорът може да се използва както за фронтална работа в часовете по математика - например като игра от типа "мълчанка" (учителят показва с показалеца на ...

Пътят на хляба от нивата до трапезата - помощна презентация към урок по четене на тема "Под горица, под зелена" - народна песен"

Преди две години правих презентация към урок по четене, който има за цел да запознае децата с народната песен като нов жанр. В читанката на Г. Георгиев и Вл. Попов е предложена народната песен "Под горица, под зелена". Само че преди да стигна до формирането на представа за жанра, ми беше необходимо да поработя върху съдържанието на песента, защото текстът й съдържа думи, чието значение за повечето деца е непознато. 

Отне ми доста .. ...

"Венци" - народна песен

Споделям една презентация, която направих миналата година за моите третокласници. Създадена е с Power Point 2010 и може би затова в slideboom.com ефектите не се проиграват коректно. По-добре е да се изтегли. Видеоклипът може да се види само ако има връзка с интернет, защото е с вграден код от ютуб.

КТД - София

Браншовият КТД 2016 г. е обществено достояние

Изпратиха ми новия КТД за София, подписан със Столична община на 04.07.2016 г. Качвам го тук, защото е добре софийските колеги да бъдат запознати със съдържанието му. Очакваните 10 заплати след 01.01.2017 г. при пенсиониране на педагогическите кадри, работили през последните 10 години в бранша, са всъщност 10 заплати и половина. 

Нека да е късметлийска новата учебна година!

Вярвам в сбъдването на пожеланията - към другите или към себе си, защото наистина ми се сбъдват точно така, както съм ги формулирала. За утрешното откриване на учебната година приготвих късметчета за моите второкласници.
 
В общността е пълно с разнообразни предложения за късмети, които обаче са най-вече за Коледа. Галя беше предложила за откриването на учебната година с късмети един страхотен интерактивен електронен ресурс с макроси, но ...

Разпределения по учебниците на издателство "Просвета" за всички класове

Прочетох постинга на Стоян Димитров и си дадох сметка, че много колеги не знаят, че всички разпределения по учебниците на "Просвета" за всички класове могат да се изтеглят от сайта http://www.e-uchebnik.bg/ след безплатна регистрация. Намират се, като се щракне върху "Безплатни ресурси" - "За учителя", най-вдясно след "Друга литература".

Разпределенията са форматирани по еднакъв начин и съдържат необходимите графи. ...

Учителите според зодиите

Наскоро Дани (elanor) сподели клип, представящ зодиите с характери, разкрити чрез необичайна забавна картина. Заговорихме се в нейния пост за учителските зодии, които са публикувани на този адрес. Бас ловя, че тези писания са ученическо творчество, защото тук прозира повърхностния поглед върху професията, опиращ се на външни несъществени белези.

Може би е полезно да се видим през погледа на учениците, но още по-полезно за нас е да надникнем ...

НАРЕДБА № 10 за здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмичните учебни разписания

Ей сега ще се извърти месец август и ще дойде време да се подготвяме за учебната година. Разписанието на часовете трябва да отговаря на здравните изисквания, за да бъде одобрено, което значи да бъде в съгласие с наредбата на здравното министерство. При нея са направени промени и днес тя е обнародвана в Държавен вестник. 

Документът във вестника е в *pdf формат. Подготвих я в *doc формат, за да ни е по-удобно, и я слагам тук. 

...

Родителски бисери

Кой е казал, че само учениците и учителите могат да ръсят бисери? Третото най-важно звено в образователната система са родителите и като такова не е редно да прави изключение. Случвало ми се е да се замислям защо никой не публикува родителски бисери, но откакто днес прочетох статията в "Монитор", препечатана от Топновините на Шумен, вече съм спокойна. Родителите също дадоха своя принос в обогатяването на колекциите с бисери и то по един достоен ...
Images, css and javascript optimized via IISpeed by We-AMP