Последни публикации

 
avatar

Обучителен лагер за компостиране, 15-18 септември

С помощта на нашите домакини и лектори ще имаме възможност не само да научим надълго и нашироко за процеса на компостиране, но и да се включим в направата на различни видове компостери.
Ще научим как работят компостерите, какви видове има и полезни съвети за това как „боклука“ може да се превърне отново в „храна“ за саксиите на балкона, градинката пред блока или тази на село. Заедно ще научим и кои са ...
avatar

Образователна платформа Kahoot

Здравейте колеги !   Млад учител съм и  бих искала да разбера как се работи с нея . 

Някой от вас работил ли е с Kahoot? Предварително благодаря!
avatar

Джиновете с косми по зъбите

a-8-1024x576Д-р Хасан Ефраимов е роден на 15 януари 1966 г. в с. Трем, Шуменско. Завършил е медицина в Медицински университет Варна през 1993 г. По-късно специализира в Медицински университет София. Работи в Добрич. Автор е на романа „Метаморфоза“, както и на сборник с разкази.

Срещаш се с джиновете с косми по зъбите като малък. Още не осъзнал света. Срещаш ги в думите на баба. Плашат съня ти. Навлизат до мозъка на костите в съзнанието ти. ...
avatar

2 клас - Булвест

Колеги, моля за съдействие за тематични годишни разпределения за 2 клас, Булвест. Ще ви бъда благодарна!
avatar

Химикал или химикалка?

Всъщност и двете думи са написани правилно. Грешката идва от това, че се бъркат една с друга. Или по-точно думата "химикал" се употребява вместо "химикалка". Например: "Пешо, подай ми един химикал" вместо "Подай ми една химикалка".

 Пиша този пост, защото грешката придоби масов характер, а се съмнявам, че един ден учените от Института за български език на БАН официално ще обявят двете думи за дублетни. Защо ли? Защото тези две думи ...
avatar

Новите ДОИ

Медиите алармират, че МОН закъснява с държавните образователни стандарти.

Досега са готови стандартите за: 
- учебния план, 
- общообразователната подготовка,
- учебниците и 
- предучилищното образование.

Вчера са качени на сайта на министерството стандартът за профилираната подготовка и този за усвояване на българския книжовен език.

Дотук са 6, което значи, че от общо 19 стандарта остават да се утвърдят още 13.

...

avatar

Ролята на учителските синдикати като фактор във формиране на образователните политики

Каним Ви да вземете участие в настоящата анкета, насочена към установяването на ролята на Учителските синдикати като фактор във формиране на образователните политики на обществото. Анкетата се попълва бързо и лесно. Достатъчно е да кликнете пред или под отговора, който в най-висока степен съответства на Вашето мнение или да го напишете сами в графата „Друго”.

Уважаеми колеги, ако считате, че има и друг важен въпрос в дейността ...
avatar

Как се пише - габърче или кабарче?

Днес попаднах на текст, в който се говореше за кабарче с пластмасова глава. Замислих се, че от няколко години тези изделия ги наричаме пинчета. Да, ама в Правописния речник такава дума пинче няма, макар че тя масово е навлязла като наименование на търговски артикул. 

Потърсих думата кабарче в речника и за моя изненада и нея я нямаше там. Открих обаче габърче - форма, за която винаги съм си мислела, че е неправилна.

Разбира се, . ...
avatar

Проект "Твоят час"

От известно време се говори за нов проект на МОН, който ще финансира допълнителната работа с учениците - изоставащи и надарени. Това са 4 часа седмично, а групите са по 12 деца. Повече за проекта може да се прочете във в. "Монитор".

Идеята е чудесна. Справедливо е допълнителният труд да се заплаща допълнително, но има проблем в училища като моето, в което учениците са много и се учи на две смени - няма нито време, нито място тези ...
avatar

Вашето мнение за учителския събор

Чета по медиите за учителския събор, който се е състоял в зала Арена Армеец множество противоречиви мнения. Според Дневник на събитието са дошли множество учители от различни краища на страната, като на самото събитие е било казано, че заплатите ще се увеличат с 10%. Не са се обсъждали проблеми на образованието, а е имало шоу с Рачков.
В светлината на предстоящото приемане на новия закон за предучилищното и училищното образование ще се радвам ...
Web accelerated via IISpeed by We-AMP