Поли Рангелова - Публикации

 

Преглед: >
 

"Природни области в България" - тест по човекът и обществото за 4. клас

Миналия месец направих тест по формата на МОН за външното оценяване. Използвах помагала на "Просвета" и на "Просвета АзБуки". Добавих и мои въпроси.

Тестът е за две групи.
...

Тренажор за табличното умножение и деление

С този тренажор, който направих с Power Point, регистрирам участието си в играта на БГЛОГ.НЕТ и УЧИТЕЛ.БГ. Нарисувах слънцето с инструментите на програмата, а анимациите, които сложих, за да създам повече настроение при упражняването на таблицата, ги взех от сайта http://evday.info/.

Тренажорът може да се използва както за фронтална работа в часовете по математика - например като игра от типа "мълчанка" (учителят показва с показалеца на ...

Пътят на хляба от нивата до трапезата - помощна презентация към урок по четене на тема "Под горица, под зелена" - народна песен"

Преди две години правих презентация към урок по четене, който има за цел да запознае децата с народната песен като нов жанр. В читанката на Г. Георгиев и Вл. Попов е предложена народната песен "Под горица, под зелена". Само че преди да стигна до формирането на представа за жанра, ми беше необходимо да поработя върху съдържанието на песента, защото текстът й съдържа думи, чието значение за повечето деца е непознато. 

Отне ми доста .. ...

"Венци" - народна песен

Споделям една презентация, която направих миналата година за моите третокласници. Създадена е с Power Point 2010 и може би затова в slideboom.com ефектите не се проиграват коректно. По-добре е да се изтегли. Видеоклипът може да се види само ако има връзка с интернет, защото е с вграден код от ютуб.

КТД - София

Браншовият КТД 2016 г. е обществено достояние

Изпратиха ми новия КТД за София, подписан със Столична община на 04.07.2016 г. Качвам го тук, защото е добре софийските колеги да бъдат запознати със съдържанието му. Очакваните 10 заплати след 01.01.2017 г. при пенсиониране на педагогическите кадри, работили през последните 10 години в бранша, са всъщност 10 заплати и половина. 

Химикал или химикалка?

Всъщност и двете думи са написани правилно. Грешката идва от това, че се бъркат една с друга. Или по-точно думата "химикал" се употребява вместо "химикалка". Например: "Пешо, подай ми един химикал" вместо "Подай ми една химикалка".

 Пиша този пост, защото грешката придоби масов характер, а се съмнявам, че един ден учените от Института за български език на БАН официално ще обявят двете думи за дублетни. Защо ли? Защото тези две думи ...

Новите ДОИ

Медиите алармират, че МОН закъснява с държавните образователни стандарти.

Досега са готови стандартите за: 
- учебния план, 
- общообразователната подготовка,
- учебниците и 
- предучилищното образование.

Вчера са качени на сайта на министерството стандартът за профилираната подготовка и този за усвояване на българския книжовен език.

Дотук са 6, което значи, че от общо 19 стандарта остават да се утвърдят още 13.

...

Изтича срокът за безплатен ъпгрейд с Windows 10

Покрай моите зрителни проблеми ползвам функцията "печатане с глас" - диктуване, от гугъл документи. Днес обаче възникна технически проблем с микрофона на компютъра ми. Какво ли не опитах, за да задействам устройството - обновявах драйвери, сменях настройки, но без резултат.

Докато кликах тук и там, ми излезе предложение да ъпгрейдна операционната си система, която е Windows 8.1. Кликнах върху появилия се линк и се зареди съобщението, .. ...

Как се пише - габърче или кабарче?

Днес попаднах на текст, в който се говореше за кабарче с пластмасова глава. Замислих се, че от няколко години тези изделия ги наричаме пинчета. Да, ама в Правописния речник такава дума пинче няма, макар че тя масово е навлязла като наименование на търговски артикул. 

Потърсих думата кабарче в речника и за моя изненада и нея я нямаше там. Открих обаче габърче - форма, за която винаги съм си мислела, че е неправилна.

Разбира се, . ...

Проект "Твоят час"

От известно време се говори за нов проект на МОН, който ще финансира допълнителната работа с учениците - изоставащи и надарени. Това са 4 часа седмично, а групите са по 12 деца. Повече за проекта може да се прочете във в. "Монитор".

Идеята е чудесна. Справедливо е допълнителният труд да се заплаща допълнително, но има проблем в училища като моето, в което учениците са много и се учи на две смени - няма нито време, нито място тези ...
Web accelerated via IISpeed by We-AMP