Задача за 10 000 лева

Не вярвам, че някой би могъл да се сети какъв е верният отговор на тази задача, по-точно казано „верен" според сценаристите на едно телевизионно предаване.

През нощта се загледах в една от игрите по Нова телевизия, в която на зададен въпрос за определена сума пари (почна се от 8 000 и стигна май до 10 000 - не съм сигурна) зрителите се опитват да отговорят по телефона, като цената на разговора е 1,20 лв. Досега никога не съм пробвала да участвам в такива игри, защото съм наясно, че всичко е голяма лъжа и измама, но снощи какво ми стана - не знам - та реших да се обадя. Три пъти въртях и всеки път ми съобщаваха, че съм еди-коя си подред, т.е. така и не ми дадоха възможност да отговоря в ефир. И по-добре, защото моята математическа логика се оказа в крайна сметка, че не е достигнала чак такива висоти и никога нямаше да се сетя кое число се получава накрая.
Въпросът беше: „Какъв е сборът на всички числа (написани вляво на страницата от книжката)?"















 
За да му отговорите, трябва да приемете, че математическите знаци не се зачитат, че цифра и число са едно и също нещо и че в числото, написано с думи, има уловка. Ето го и отговора, в който знакът ‘равно' всъщност не е знак за равенство, но хайде, хората не са се сетили, че решението, написано по този начин, не е математически издържано.















Вижте го в по-близък план.














 
Вие разбрахте ли защо се получава 205? Защото, ако така някой на мен ми покажеше крайния резултат в този му вид, аз доста дълго ще се пуля, докато схвана логиката.