avatar

За синдикализма, репресиите и още нещо....

Когато си честен, когато имаш смелостта да се опълчиш срещу машината за пари в здравеопазването и да защитиш колегите си, тази машина се задейства, за да те смачка, без да подбира средствата.
Game Changer: Ето как Банкси почете медиците...
Game Changer: Ето как Банкси почете медиците...

Репресиите срещу независимия синдикат на медицинските специалисти се усилват. Сега е моментът не да им ръкопляскаме, а да застанем рамо до рамо с тях в солидарност срещу машината, която се опитва да ги смаже!

В такива моменти българското общество трябва да покаже непримиримост към тази публична саморазправа с едни достойни, борбени жени... или да замълчи завинаги, подписвайки не само тяхната, но и своята присъда!

Увод от АРК (Автономна работническа конфедерация)
 
 

Това е пример за недопустим и престъпен натиск срещу синдикалната дейност и борби! Пълна солидарност с борбите на сестрите - синдикалната дейност е не просто легална и не трябва да бъде прекършвана по този начин, тя е едно от малкото оръжия, които работничките и работниците имат, за да затитават себе си и правото си на достоен труд и живот срещу интересите на капитала!

This is an example of inadmissible and criminal pressure against union activity and struggles! Complete solidarity with the struggles of sisters - union activity is not just legal and should not be broken in this way, it is one of the few weapons workers and workers have to keep themselves and their right to decent work and life against the interests of capital!
 
Увод от ЛевФем (Обединение на феминизма, антирасизма и антикапитализма)
 
 
Image may contain: 9 people, outdoor
 
 

За синдикализма, репресиите и още нещо....

Синдикатът на българските медицински специалисти (СБМС) е най-новият медицински синдикат в България, защитаващ правата на медицинските специалисти. Той е регистриран по надлежния ред в съда и е вписан в агенцията по вписванията.

Синдикатът се "роди" след почти едногодишни протести, блокади на пътища, стачки и разговори с различни институции, които умело „си прехвърляха топката“. По време на нашите протести се даде гласност освен за липсата на кадри в системата, за нарушаването на трудовите ни права, но и за източването на НЗОК, за неправилното разпределение на публичните средства, за корупцията, за лекари милионери включително и такива работещи в държавни болници, за финансирането на частните болници с публични средства, за лобистките интереси, за липсата на контрол в системата, за търговията със здраве и търговските дружества и т.н, все теми ТАБУ останали НЕкоментирани на ГЛАС през годините.

Но....има едно " НО" вместо след всичко това МЗ да започне реформи в здравеопазването, институциите да се самосезират, а работодателите да се съобразяват с българските закони, те започнаха натиск и репресии срещу членове на СБМС, които бяха привиквани, заплашвани, командировани, наказвани дисциплинарно. Насочиха цялата " машина" срещу нас - медии обслужващи властта или разни частни интереси, казионни организации, работодатели, други синдикати и дори забележете ПРОКУРАТУРАТА и ИКОНОМИЧЕСКА полиция.


Да, прокуратурата вместо да се занимава с по-неотложни проверки, позволява да бъде използвана, като посредник за решаването на синдикални и трудово правни дела. И сега тук става интересно...по сигнал на проф. Балтов изпълнителен директор на УМБАЛ Пирогов прокуратурата "покани" по телефона ( не по надлежния ред) първо Бойка Анастасова - председател на синдикалната организация на СБМС в болница Пирогов ( впоследствие и мен "поканиха“ по същата схема по телефона), за даване на обяснения по въпроси касаещи създаването на структурата, а именно: Кога и къде е създадена структурата? Колко членове има? Трите имена, длъжности и от кое звено са?...Все въпроси, на които ЗАКОНА ни дава право да НЕ предоставяме информация, за да бъдат защитени нашите членове и да не бъде оказван НАТИСК върху тях. Защото с методите на проф. Балтов ( между другото той НЕ е изключение) сме запознати отдавна, то не бяха анкети срещу Бойка Анастасова, привиквания, заплахи, дисциплинарно наказание, а сега ИКОНОМИЧЕСКА полиция чрез ПРОКУРАТУРАТА.


Та....Бойка заедно с адвокат ДОБРОВОЛНО се яви в 6 то РПУ, но за съжаление служителите там не можаха да отговарят на нашите въпроси, а именно: На какво основание е привикването по телефона? Като каква я привикват - обвиняема, свидетел, за справка и пр? Какво представлява въпросната преписка и от кого е заведена? Отговори няма... между другото поискахме да ни бъде издаден протокол за ДОБРОВОЛНОТО явяване, но още нямаме такъв. Дали е опит за скрит натиск? Дали е опит за сплашване? Или може би " грешка"...не знам, но мога да кажа следното:

" Другари" НЯМА да ни сплашите! Нямаме какво да крием! НЕ се ПРОДАВАМЕ!
Жалки сте!

Синдикализма във вида, в който се " практикуваше" години наред УМРЯ...този удобния за ВАС!


Тук е момента да обобщя, че имаме заведени вече две дела срещу „ПИК“ - за статията за "фалшивия" синдикат, в която също така бяха публикувани личните ни данни ( надлежно предоставени от проф. Балтов), едно дело срещу д-р Дариткова – в размер на 1 лев за обидата, която ни нанесе, едно дело ( за сега) срещу проф. Балтов - за неправомерно наложеното дисциплинарно наказание на Бойка Анастасова.


Множеството жалби, с които сме сигнализирали проверяващи институции и министерства няма да коментирам. С две думи да внимават тези, които имат какво да крият и не спазват българските закони! След всичко това картинката трябва на всички да е ясна, защо точно ПРОКУРАТУРАТА е наредила да бъдем привиквани, но...няма да им се получат сметките! Наясно сме, че Синдиката на българските медицински специалисти "разбърка картите", обърка много сметки, даде работа на Съда и проверяващи институции и НЯМА да спре до тук!


НЕ се СТРАХУВАМЕ!


Благодаря, на всички борбени колеги, които повярваха в нас и станаха част от този синдикат!
Благодаря, за солидарната подкрепа на АРК, които са винаги до нас!
Благодаря, на всички международни организации, които ни подкрепят от Франция, Швеция, Австрия и отразяват нашата борба зад граница!

Уверявам всички наши членове, че СБМС НЯМА да наруши принципите си, ще отстоява правата им до край и ще търси отговорност от всеки един позволил си да оказва натиск, репресии или да разпространява невярна информация за синдиката уронващ името и престижа му!

Ние вярваме, че ако НЯМА път трябва да създадем СВОЙ ...вече сме започнали и връщане назад НЯМА!


ПРОДЪЛЖАВАМЕ!
НЕ на СТРАХА!


Мая Илиева, председател на СБМС

Синдикат на българските медицински специалисти СБМС

sbms.bg




​"- Съжалявам, нямам повече пари. Приемате ли аплодисменти?"



Жълти Жилетки България:

- България е държавата с най-малко публични лекари - останалите са частни!

- Антикризистната мярка на правителството:
ДДС върху храни, лекарства, учебници и битови услуги 20%
ДДС за кръчмите 9%




fb:

Автономна работническа конфедерация

http://avtonomna.com/

Image may contain: text


Лекари се разграничиха
от позицията на БЛС и КНСБ

Десетки лекари от цялата страна публично се разграничиха от позициите на БЛС и КНСБ. По-рано днес, двете казионни организации излязоха с обща позиция срещу медицинските специалисти и техните искания за реформа в здравеопазването и подобряване на условията на труд в сектора. От БЛС се разграничиха от протеста и го заклеймиха, като обявиха, че исканията на сестрите били „политически“. Към тези действия се присъедини и директора на Пирогов, д-р Асен Балтов, който започна да обикаля фейсбук и да призовава хората да не подкрепят сестрите. ...




Още от ЛевФем
(Обединение на феминизма, антирасизма и антикапитализма):




ЛевФем / LevFem
May 12 at 3:48 AM


Днес отбелязваме Световния ден на медицинските сестри. През последните поне 20 години този ден, за съжаление, не е повод за празник в България, още по-малко днес.


Не е повод за празник, защото работещите една от най-необходимите на обществото професии получават възнаграждения от по 700 лв. месечно.

Не е повод за празник, защото медицинските сестри, особено в малките общински болници, масово работят на по 2 места, за да могат да поддържат себе си и близките си финансово.

Не е повод за празник, защото една медицинска сестра на смяна обгрижва понякога сама по 30 пациенти.

Не е повод за празник, защото средната възраст на медицинските сестри у нас 58 години - младите специалисти заминават за чужбина в търсене на по-достойни условия на труд, а по-възрастните им колежки и колеги ще могат да поддържат системата още 10 години до пенсиониране, но после няма да има никой, който да се грижи за болните.

Не е повод за празник, защото медицинските работнички в момент на световна #ковид19 пандемия са оставени да лекуват болните без достатъчно предпазни средства. Не е повод за празник, защото 11% от заразените с коронавирус у нас са медицински работници.

Не е повод за празник, защото болниците у нас функционират като търговски дружества - заплатите на хората зависят от броя болни, които лекуват. При отложени планови операции и терапии в момента, това означава по-малко пациенти, по-малко средства и рязане на заплатите на медицинския персонал, на който иначе ръкопляскаме от балконите.


Не е повод за празник - повод за борба и съпротива е. Медицинските сестри вече повече от година водят тази съпротива. Време е най-после за по-силна обществена подкрепа и натиск за изпълняването на исканията им. Коронавирус кризата в момента показва, че не можем да имаме адекватно здравеопазване, основано на принципа на печалбата. Единственият път е да искаме здравеопазване, основано на принципа на солидарността и грижата. Затова призоваваме за пълна солидарност с исканията на медицинските работници, с техните протести и борби - здравето не е търговия!

Today we celebrate World Nursing Day. For the last 20 years, this day is unfortunately not an occasion for a holiday in Bulgaria, much less today. It is not an occasion for a holiday, because workers one of the most needed professions of society receive remuneration of £ 700 monthly. It is not an occasion for a holiday because nurses, especially in small municipal hospitals, mass work in 2 places to be able to maintain themselves and their loved ones financially. It is not an occasion for a holiday because a nurse on shift takes care of 30 patients sometimes alone. It is not an occasion for a holiday because the average age of nurses in our country for 58 years - young specialists go abroad in search of more worthy working conditions, and their older colleagues and colleagues will be able to maintain the system for another 10 years until retirement, but then there will be no one to care for the sick. It is not an occasion for a holiday because medical workers at a time of world #kovid19 pandemic are left to treat the sick without sufficient protection. It is not an occasion for a holiday because 11 % of coronavirus infected in our country are medical workers. It is not an occasion for a holiday because hospitals in our country function as commercial companies - people's salaries depend on the number of sick they heal. In postponed planned operations and therapies at the moment, this means fewer patients, less funds and cutting the salaries of medical staff, which we otherwise clap from the balconies. It is not an occasion for a holiday - it is an occasion for fighting and resistance. Nurses have been leading this resistance for over a year now. It is time for stronger public support and pressure to meet their demands. Coronavirus crisis currently shows that we cannot have adequate health care based on the principle of profit. The only way is to ask for healthcare based on the principle of solidarity and care. We therefore call for full solidarity with the demands of medical workers, with their protests and struggles - health is not trade!


++


ЛевФем / LevFem
May 8 at 8:06 AM


Няма печалба, няма заплата. Защото болниците са "търговски дружества, които трябва непрекъснато да се конкурират помежду си за ресурси". Финансирането работи така, че ако няма достатъчно пациенти и манипулации, няма достатъчно пари в болницата. С началото на ковид-19 кризата пациентите и манипулациите намаляха драстично, тъй като се отмениха всякакви планови операции, а и хората масово избягват да ходят на лекар поради страх от зарази. Така стигаме до на пръв поглед парадоксалното, но всъщност безкрайно закономерно положение в ситуация на световна пандемия първо да изгърбваме малкото останали медицински работници от работа, а на всичкото отгоре да не им плащаме дори пълната сума на мизерните им заплати. И това няма да се промени, докато болниците са търговски дружества. Вън търговията от здравето!

No profit, no salary. Because hospitals are commercial companies that have to constantly compete with each other for resources. Funding works so that if there are not enough patients and manipulation, there is not enough money in the hospital. With the start of covid-19 crises, patients and manipulation decreased dramatically as any planned operations have been cancelled, and people are mass avoiding going to the doctor due to fear of diseases. This is how we come to the paradoxical, but actually an infinite statutory situation of a world pandemic first to hump the few remaining medical workers from work, and on top of that, not to pay them even the full amount of their miserable salaries. And that will not change while hospitals are commercial companies. Out of the trade of health!

 
Ирина Манушева
May 7 at 11:04 AM

Знаете ли какво мисля за ръкоплясканията?

Нека първо ви разкажа какво научих от моя приятелка - медицинска сестра в едно от най-натоварените отделения в частна болница в София. Неуморна, всеотдайна, от онези, за които това не е професия, а животът ѝ. Та тя сега работи на двойни обороти. Пардон, на четворни, защото на двойни си работеше стандартно. Спрямо някои западни стандарти със сигурност е и по-висока степен на двойката. Поема извънредни смени, грижи се за пациентите си, чака заедно с тях резултатите им - и за вируса, и за всичко останало, защото при нея попадат предимно хора доста сериозни проблеми. Само че болницата е на загуба за миналия месец и тази сестра за миналия месец е получилила половин заплата. Точно така. Половин. Без предупреждение. Избирай следващия месец дали да стоиш гладен вкъщи или да ядеш, но на улицата, защото не можеш да си платиш наема.

Тази невероятна жена дори сега не каза, че ще напусне работа, защото ѝ е писнало или защото е отвратена от липсата на елементарно уважение и признание, или просто защото със сигурност може да се чувства много по-сигурна и за финансите, и за здравето си на друго място, с доста по-малко усилия и психическо натоварване. Не, тя каза, че това е нейното призвание.

Та - за ръкоплясканията. Не знам за другите държави, но у нас от самото начало мисля, че те са апогеят на лицемерието. Тук по-логично е да ни ръкопляскат властимащите, техните хрантутници и един куп самозабравили се галеници на съдбата, които ни благодарят, че търпението ни явно не знае граници.

П.П. Аз съм благословена с такива приятели. Всички сме благословени с такива сестри и лекари. Дано навреме се сетим, че трябва да си ги пазим. Ако очакваме те да поемат отговорност за живота ни, когато имаме нужда от тях, някак си е редно и ние да поемем своята към тях.





+++ ПО-СТАРИ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА


 

Солидарност с медицинските сестри: здравето не е бизнес!

 Защо трябва да подкрепим медицинските специалисти?
По официални данни в здравната система в страната не достигат повече от 30 000 медицински сестри. Медицинските специалисти напускат масово страната, в търсене на по-добри условия на труд и заплащане извън България. Тези, които остават, за да се грижат за нас и нашите близки, са подложени на тежка експлоатация, непосилни смени и мизерно заплащане. Много от тях отдавна са в ...



1ви МАРТ: Заедно ЗА ДОСТОЙНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Медицинските работници не се отказват! Организират втори национален протест на 21 мартМедицинските работници не се отказват! Организират втори национален протест на 21 март

Медицинските работници не се отказват! Те организират втори национален протест след като исканията им не бяха приети! Премиерът Борисов се опита да приложи добре позната си политика на разделение и безидейно раздаване на пари за потушаване на недоволството. За 10 години управление Борисов така и не разбра, че протестите не се потушават с раздаване на ...