Тервел Няголов - Публикации

 

Преглед: >
 

Трудно проговаряне

Моята дъщеря е на 6 годинки и проговори трудно. Още на 2 години започна да "плямпа" неразбираеми неща и да не иска да разбере, че думите имат смисъл. Водихме я на множество доктори, прегледи, логопеди, педагози, ресурсни учители в ясла и детска градина, не се спряхме да се мъчим да помогнем на детето. Един доктор дори използва термина "олигофрения", което после научих е недопустимо изказване.
Сега детето говори, обръщаме му много внимание. Има ...

Трудно проговаряне

Моята дъщеря е на 6 годинки и проговори трудно. Още на 2 години започна да "плямпа" неразбираеми неща и да не иска да разбере, че думите имат смисъл. Водихме я на множество доктори, прегледи, логопеди, педагози, ресурсни учители в ясла и детска градина, не се спряхме да се мъчим да помогнем на детето. Един доктор дори използва термина "олигофрения", което после научих е недопустимо изказване.
Сега детето говори, обръщаме му много внимание. Има ...

София - мръсен въздух, хаос, кал и некачествени ремонти

Поредна година столицата е под мъдрото управление на Фандъкова и резултатите са плачевни. Грозотата може да се види навсякъде - разорани улици, разхлопани тротоари, колите не могат да се разминат, междублоковото пространство е толкова занемарено, че дори е опасно. Примиряваме се и продължаваме напред. И така вече 20-30 години. Постоянно оправданието е, че няма пари. А пари има и постоянно постъпват в столицата. Например от паркинги и гаражи - ...

Le fabuleux destin d'Alexander Nikolov

Тези дни се случи нещо интересно. Медиите гръмнаха в един глас за измамникът във Фейсбук Александър Николов, който потърпевши разкрили, че се казва Спас Василев и живее при техните в Кочериново.
С интерес проследих новините и се зачетох във Фейсбук профила на Николов, както и в сайтовете, в които е писал. И искам да споделя някои размишления.

Всички обвиниха човека в измами. 40 души били опарени от него. Все хора на висота - известни ...

Какво е STEM?

STEM е акроним от първите букви на английските думи за наука, технология, инженерство и математика (science, technology, engineering, maths). Това е най-ефективната и широко прилагана в страните от Западна Европа и САЩ обучителна система. Всъщност тя не е само това. Тя е нов начин на мислене! STEM е различна философия, за това как родителите и преподавателите от всички нива трябва да помагат на децата да развиват творческият си потенциал. Това ...

Двигателни игри за деца или защо общата моторика е толкова важна?

Обща характерна черта на всяко живо същество е умението да се движи. Макар да не сме най-сръчните, гъвкавите или бързите, всеки от нас притежава богат набор от движения. За да можем да ходим, тичаме, подкачаме, пълзим или каквото друго се сетите, се нуждаем от добра кондиция на общата моторика. Изпълнението на тези двигателни движения разгръща един нов свят на независимост за децата. С израстването си, бавно и плавно, те достигат цялостно ...

Микроскопи


Тук ще засегнем най-често задаваните въпроси за микроскопите и ще разкажем каква е разликата между оптичните и електронните такива. Ще Ви запознаем с тяхното устройство и целите, за които можете да ги използвате. Също така ще получите ценни съвети как да изберете подходящ модел, който да Ви върши страхотна работа. Ако темата представлява интерес за Вас, ние сме сигурни, че тук ще откриете полезна информация.
Като встъпление ще кажем, че ...

Какво е СОП?

СОП представлява абревиатура на термина „специални образователни потребности“ . През 1981г. Франция обявява за своя основна цел намирането на деца с проблеми във възпитанието и обучението в предучилищна възраст и осигуряването на специализирани грижи за тях. Днес, интеграцията на деца със СОП в българската класна стая все още е не е на нивото на останалите страни членки на Европейския съюз. 
Децата със СОП обичайно се натъкват на специфични ...

Колко е хубаво срядата да е почивна

Чудесен ден! Днес празнуваме 9 години от годежа и се отсвяткахме към Благоевград на разходка. Изкарахме си много приятно и накрая продължихме на балкона, който сме направили много уютен.
И се замислих - колко хубаво би било всички дни сряда да бъдат почивни. Два дена работиш, хоп, един ден релакс. Още два дни работиш и идва уикенда :)
Да, звучи глупаво. Обаче животът си минава на работното място, а вечерно време като се върнеш едва успяваш да ...

Великденско тържество в детската градина

В нашата детска градина се състоя Великденско тържество. Нямаше как, излязох по-рано от работа за да присъствам. Не можех да оставя дъщеря ми, която вече е на 5 годинки да търси погледа ми с надежда и да не ме види сред публиката. Тя се подготвяше няколко седмици, а всички фъстъчета бяха много сладки.

Представям ви клип, който заснех и запечатах вълнението на дечицата. Приятно гледане :)

Web accelerated by IISpeed - Page Speed optimization by Google for Microsoft IIS and ASP.NET