Виждали ли сте това вълшебство?

В нюйоркски университет създали сензитивен екран (Touch Screen), който може да работи едновременно с няколко пръста. Тази технология сме я виждали само във фантастичните филми и до скоро оставаше нереализирана.

Повечето от съвременните дисплеи могат да обработват по едно и също време не повече от едно натискане, но едновременното обработване на повече от едно докосвания (Multi-touch) позволява на потребителя да използва всичките пръсти на ръцете си. Това създава възможност също така на няколко души да ползват тъч скрийна съвместно.

 

Чрез тази технология например може да се подреждат снимки на екрана в реално време и да се мащабират карти с прости движения на ръцете. Тя позволява да се определи силата на натиска и предполага висока резолюция и мащабиране.

 

Дисплеят с multi-touch е представен в демо версия и размерите му са 90 x 67,5 см. Използва така наречената „обратна проекция”, която обезпечава определянето на силата на натиска чрез измерване загубата на вътрешната светлина. Тази технология се нарича Frustrated Total Internal Reflection (FTIR).

„Това е една огромна област за изследване и ние сме удивени от получените резултати. Трябва да се отбележи, че тази технология поразява с ефективността си, удобството на използване и интуитивно-разбираемата логика на работа.” - заявява Jeff Han, представител на компанията производител по време на конференцията ETech. 

А сега гледайте, слушайте и се наслаждавайте :)))

 

 





http://mrl.nyu.edu/~jhan/ftirtouch/multitouchreel.mpg