Темата за любовта в работата ни с учениците от І-ІV клас - как по-точно?

Пред малко размишлявах на стената си във Фейсбук, но понеже там може и никой да не забележи написаното, пък и постовете бързо се изтикват назад и не се откриват лесно, затова ще сложа същите мисли в моя блог.

В момента разработвам урока върху приказката "Мара Пепеляшка" и се чудя трябва ли да избегна думата "любов" при извеждането на поуката и ако трябва, то как да стане. Може би, замествайки я с "обич", което носи същия смисъл. Според мен приказката е апотеоз на любовта - принцът се отказва от трона заради Мара, но за третокласниците темата е деликатна и подходът трябва да е внимателно обмислен. Дали някой приятел колега няма да даде разумен съвет как да постъпя?...

Колеги, вие как подхождате с учениците си по темата за любовта? Ще се радвам да споделите опит.

Честно да си призная, се стремя да се въздържам от коментари, говоря само, ако много се налага, защото смятам, че нашите ученици още не са пораснали, не са узрели да разберат какво означава любовта между мъжа и жената и се притеснявам на този етап да им изграждам представа за нея, но в същото време не са малко произведенията, в които само с любовта могат да се обяснят постъпките на героите и само чрез нея да се изведе поуката.