Темата за любовта и коментарите на моите второкласници

Почти дословно ще ви предам разговор от днес с няколко мои ученици, докато те гледаха как номерирам снимки на техните сандвичи, правени в часа по Домашен бит и техника през миналата седмица. (Имената на децата ще дам с инициали за всеки случай.) Идеята ми беше да гласуват за най-интересно украсения сандвич, а не по симпатии.  И точно това им обяснявах, защото знам, че в моя клас няколко деца сами се определят като влюбени в техни съученици.

Момченцето М. най-неочаквано изтърси:

- Госпожо, а аз вече не съм влюбен във В. Имам си друго гадже.

Спомням си, че когато се запознах с М. миналата година, първият му въпрос към мен беше: „А В. ще бъде ли ученичка във вашия клас?”. Тогава му отговорих утвърдително и по-късно разбрах, че той обожава В. още от яслата.

Само че В. в продължение на много дълго време все го отхвърляше, и отхвърляше, и най-накрая, както разбирам, М. си намерил друго момиченце, което да обожава.

- И кое е новото ти гадже, ако не е тайна?

- Б. – беше отговорът.

- Хм, ама тя не харесваше ли С.? – попитах аз.  

Тук отварям втора скоба, за да поясня ситуацията. Момченцето С. беше записано моята паралелка, защото и то, както и М., още от детската градина е много привързано към едно друго момиченце - момиченцето Б. Толкова привързано, че още отсега знае, че като порасне, ще се ожени за нея. И това ми го сподели не само детето, но и неговата майка.  

- Б. още харесва С., но ние с нея сме се разбрали за едно нещо – отговори ми М.

- Я гледай ти! И за какво сте се разбрали?

- Ами разбрали сме се, че само във вторник и четвъртък тя ще ми е гадже, а в останалите дни ще си бъде със С.

Зяпнах и се обърнах назад. В групичката, накачулени около мен деца, беше и С.

- С., а ти какво мислиш по този въпрос? Съгласен ли си Б. във вторник и четвъртък да бъде гадже с друго момче?

- Не, не съм съгласен – намръщено ми отговори той.

- Не си ли съгласен? А пък на мен ми се струва, че напоследък повече внимание обръщаш на Н., а не на Б.

- Не е вярно! – отрече С.

- Вярно е! Вярно е! – завикаха всички около мен. – той целуна Н., като бяхме в компютърния кабинет.

- Виждаш ли, С.? – намесих се аз – Аз мисля, че не бива да изневеряваш на Б.

- А какво значи да изневеряваш? – почти хорово ми зададоха въпроса всички деца около мен.

Ахх, казах си наум, как можах да се изпусна с тази дума! Сега ще трябва да обяснявам какво значи „да изневеряваш”. Уф!

- С., „да изневеряваш” означава да не показваш на едно момиче, че е единствено за теб, че харесваш само него. Когато то вижда, че имаш симпатии и към друго момиче, това не му е приятно. Така то може да се отдъпне от теб, а по-късно да изпита симпатии към друго момче, което да харесва само нея и държи само на нея.

След това проведохме гласуването за най-интересен сандвич. Нарочно снимките бяха само с номера, за да е честно гласуването. Няколко пъти предупредих децата да не гласуват по симпатии, но въпреки всичко С. беше гласувал за сандвича на Б. След което той отиде и й каза как е гласувал за нея, мислейки си, че аз не гледам към него и няма да го чуя. Само че аз чух и анулирах неговия глас.

А за сандвича на М. някой, освен че беше гласувал, беше нарисувал около цифричката сърчице. Но така и не разбрах чий беше този глас.