Как да вградим шрифтовете в презентация така, че те да се показват по същия начин на всеки друг компютър

Скъпи колеги, сутринта прочетох коментарите в поста на Силвето, в който тя преработва презентацията си, за да се покажат шрифтовете коректно, и си казах, че довечера, щом намеря малко време, ще споделя какво знам по въпроса. А то е, че шрифтовете в PowerPoint могат да се вграждат, което гарантира правилното графично показване на текстовите символи на всички компютри, на които презентацията се пусне. Дори и на онези компютри, на които въпросните шрифтове не са инсталирани.

Ето една майкрософтска статия по въпроса. А това са скрийншотове към двете версии - 2003 и 2007. И при двете версии трябва да се сложи отметчица в инструментите, свързани със записването.

Вграждане при 2003 - І стъпка


Вграждане при 2003 - ІІ стъпка



Вграждане при 2007 - І стъпка



Вграждане при 2007 - ІІ стъпка



Надявам се сега вече да отпаднат проблемите с различната визуализация на шрифтовете на различните компютри и да не губим време като записваме разни надписи във вид на картинки в презентациите си, за да се виждат коректно текстовете.

Е, файловете понатежават заради вграждането, но пък презентациите ще се разглеждат в оригинал - така, както са замислени и реализирани. Ще обърна внимание, че става дума за презентации, които не са качвани на хостинги за презентации, защото при качването се извършва конвертиране и шрифтовете не се запазват. Поне при мен опитите бяха безуспешни. Няма проблем с вградените шрифтове, ако презентациите са качени в докса, както и тук, при нас, в БГлог.