За авторските права

Слагам за известно време постинга в „избрано за деня”, защото смятам, че е важно да уточним някои въпроси, касаещи авторските права. Снощи попаднах на руска авторска презентация, за която бях останала с впечатлението, че е на наш колега, защото той е написал името си на слайдовете. Останах изненадана, че авторът не е той,  и реших, че проблемът с авторството трябва да се изясни на всяка цена.

Скъпи колеги, слоганът на BGlog.net е «Авторът си ти!», защото това е водещото начало на нашия блог портал – да се стимулира творчеството във всичките му аспекти. И съответно добрите наши авторски продукти се оценяват като най-стойностни.

Това, разбира се, не означава, че ние не бива да черпим интересни идеи от други автори в интернет и да ги ползваме.  Но, когато го правим, е нужно да съобщим за това по някакъв начин.

Ако продуктът е преведен, без никакви изменения, сме длъжни да посочим източника, а нашият принос се състои в работата по превода.

Ако продуктът е преведен и променен в известна степен, можем само да кажем, че сме ползвали чужди източници.

Нека уважаваме трудът на автора, който и да е той, където и да се намира! Сигурна съм, че всеки от вас, ако види някъде, че някой представя неговия продукт, без да посочи автора, тоест като свой, ще му стане неприятно. На мен ми се е случвало в училище колежка да ми услужи със сценарий, казвайки ми, че той е на еди-кого си, а да се окаже, че аз съм го правила. Ами да ви кажа честно, малко неприятно ми става.