Една логическа задача, която от три години чака да бъде решена…

Особено ми е приятно да установя, че в нашата общност има колеги в отлична математико-логическа форма, ако мога така да се изразя :), и най-егостично ще се възползвам от този факт, за да предложа на аудиторията една задачка, която вече три години отлежава в чакане да бъде решена :)…
 
По онова време в общност „Образование” се заиграхме да решаваме логически задачи. (Гледам сега, че прочитите на поста са стигнали 56 000.) В играта взеха участие ученици, учители, включително и преподаватели по математика, дори доцент в СУ по същата дисциплина. На всички задачки беше отговорено с изключение на една. Разбира се, отговор може да се даде на всеки въпрос, но важното е дали той е верен.
 
На въпросната така трудна за решаване задачка не е необходимо да търсим отговора, защото е публикуван и го знаем – написан е в математическия сборник, от който е взета задачата – трудността се състои в намирането на обяснение, чрез което се достига до него.
 
Вижте сканираните страници - условието на задачата и дадения накрая на книжката отговор. 
 
 /ClientFiles/d8b83c57-8627-4488-8f2f-4718347d8dbf/zad_dni01.JPG
 
/ClientFiles/d8b83c57-8627-4488-8f2f-4718347d8dbf/zad_dni02.JPG

Скъпи приятели, без значение дали сте учители, или не, ще се радвам, ако преборим мъчната логическа задача, която дори ми даде повод да споделя в блога защо ми е трудно да я реша :)))