Родителски ултиматум

Един, както се оказва, нерешен проблем, започнал през миналата учебна година, но, за жалост, с нова сила продължава и през тази. Бившите ми ученици сега са пети клас и негативите от действията на въпросния татко, който не зачита нито училището като институция, нито учителите като хора, на които им се дължи някакво уважение, вече се поемат от моите колеги от среден курс.

.........................

Днес колежката по английски език дойде да ме попита какво ми е мнението за бащата на Р. С., защото той й е причинил големи неприятности в последните дни и работата стигнала до полицията. Разказах й за случая, описан тук, а тя ето какво ми сподели.

В началото на учебната година започнали да се събират пари за закупуване на учебник и тетрадка по английски език, които свободно не могат да се намерят на книжния пазар, а могат единствено да се поръчат от специално място. Всички петокласници внесли необходимата сума, с изключение на Р. С. Ученикът обяснил, че няма да участва в организираното закупуване, защото родителите му щели отделно да му ги осигурят.

До ден-днешен обаче това все още не е направено и петокласникът продължава да идва неподготвен на училище. Колежката започнала да отразява липсата на домашно в ученическата книжка, да изпитва, да прави контролни и да поставя съответните оценки. Бащата на Р. С., по същия начин както и миналата година, решил, че ще сложи учителката на мястото й, като толкова много си позволява да пише забележки и ниски оценки на сина му.

Вчера, по време на часа по английски, детето връчило на учителката си следното писмо, изпратено от неговия татко до нея. В него пишело ето това (дано съм запомнила съдържанието му точно):

Госпожо N,

Аз съм бащата на Р. С. Ще купя учебник и тетрадка на сина си, но имайте предвид, че ако вие не научите сина ми на английски език до края на учебната година, аз лично ще ви посетя.

Следвал неговият подпис, както и това:

Учител:

Бившият ми ученик обяснил на учителката, че баща му иска тя да се подпише и след това да му върне бележката. Тя казала, че ще му върне бележката, но не сега, а след среща с родителя. Написала писмо, в което настоявала бащата на следващия ден да се яви в училище за разговор.

Когато се прибрала вкъщи и показала писмото от бащата на Р. С. на съпруга си, той много се обезпокоил за нейната безопасност и накарал жена си за отидат в полицията, където депозирали жалба по случая.

Засега знам това. Историята, естествено, ще има някакво продължение, за което ще ви информирам по-нататък.