avatar

За какво служи страницата за забележки в ученическата книжка?

До днес явно не съм била наясно, че на тази страница могат да се пишат освен забележки от страна на класния ръководител във връзка с учебната работа и дисциплината на ученика, но и забележки от страна на родителя по повод работата на класния ръководител.

Много се огорчих, когато днес отворих книжката на мой ученик, защото за втори път (и вчера също) дойде без домашно и трябваше да отразя този факт в нея – такива са правилата - и какво да видя! Под няколкото забележки – всичките на тема „липсващо домашно” или „неподготвеност за урока”, които бях вписвала от началото на учебната година, се мъдреше с едри букви следният коментар, направен от бащата на това дете:

„ Не съм съгласен с тези забележки!” и следваше неговият голям подпис.

По-надолу, под този подпис, колежката, която ме е замествала през двете седмици, докато бях на курс, беше написала „Ученикът се държи неприлично по време на час”. Но незнайно защо беше забравила да се подпише. Това, разбира се, беше не само видяно от таткото, но и отразено писмено, защото той беше написал в графата, където трябваше да е подписа й, ето това: „Учител:” С други думи: „Подпиши се, ако обичаш!”.

Споделих с ръководството този мой проблем и след като се посъветвах, написах в ученическата книжка, че каня бащата в училището да се видим, за да разговаряме.

Също така попитах моя ученик какво точно е казал на баща си за тези забележки. Той обясни, че баща му го е попитал дали наистина е идвал на училище без домашно, съответно момчето потвърдило, но независимо от това бащата се ядосал и написал ето това нещо в ученическата книжка. „Не знам защо го направи” – ми сподели детето. –„Аз през това време си играех на компютъра, той взе бележника ми и писа в него”.

А сега като съм почнала да разправям, да дам и предисторията. Това дете постъпи миналата година в моя клас, но не заради смяна на местоживеене, а защото – според майката – било развило страхова невроза към ходенето на училище и не можело да понася учителката си. Те го записаха при мен и в края на годината тази жена беше една от майките, които горещо ми благодари, че съм успяла да предразположа детето й и то отново да заобича ученето.

Сега се чудя как да възприема постъпката на този баща - нейния съпруг! Какво значи „Не съм съгласен с тези забележки!”, след като всичките забележки са свързани с реални факти – неподготвеност, липса на домашно или необходими материали за работа!? В първия момент ми стана криво, защото такова изказване в буквалния смисъл трябва да се разбира, че онова, което съм написала не е вярно. От което следва, че въпросният господин демонстрира липса на доверие към мен в качеството ми на преподавател и класен ръководител на неговия син.

Другото обяснение е, че човекът е бил афектиран, като е разбрал, че детето му не се справя така, както на него би му се искало, и от яд си го е изкарал на учителката, т. е. на мен. Е, да, ама забележките се пишат, за да послужат за информация на родителите, които трябва да знаят какво се случва в училището с детето им и когато то срещне някакъв проблем, да си поговорят с него, да му обърнат по-голямо внимание, да засилят родителския контрол и грижа.

Чудя се как да постъпя! Писането на забележки в изброените по-горе случаи са част от правилата, които действат в българското училище. Да, разбирам, че има родители, които се засягат лично, когато прочетат забележка в ученическата книжка на своето дете, но това не бива да бъде водещо чувство в преодоляването на трудностите по-нататък. Информацията – добра или лоша – ние, учителите сме длъжни да я довеждаме до знанието на родителите, а това, че някои родители отказват да научат истината, не помага на децата с абсолютно нищо. Напротив – проблемите започват да се трупат и стават все повече и повече :(