avatar

Свободата на словото и графоманията в BGLOG

Преди хорът от възмутени блогери и гости да е извисил глас, започвам с основното. Блогът е свободна България за всякакви мнения. Всеки може да сподели нещо по проблем, който го интересува, вълнува, досеща, предвижда. Може да публикува каквото иска творение на титулната страница или в определена общност при спазване на съответните "Правила".
Именно, за да ги спазя правилата и добрия тон, без да споменавам имена и други реалии ще ви предоставя за пример следния случай:
Новорегистриран блогер проявява необичайна свръхактивност в публикациите. От 30.10 до днес е публикувал /само да не паднете!/ 34 поста и то в една и съща общност. Върхът на изчерпателното творчество е денят, в който неговото плодовито перо създава 14 материала! Пак уточнявам, че не се касае за един и същ материал, препечатан в различни общности. Блогерът не е и администратор, за да му се налагат многобройни намеси и коментари, да поддържа тонуса и дискусиите в поверената му територия. Той просто твори.
В интерес на истината, творенията му, макар еднотипни, не са лишени от смисъл. Те имат посещения, предизвикват дискусии с разнопосочни оценки.
Кое е лошото в историята? Ами моето гадно литераторско чувство за наченки на графомания в общността. Помислете, в 34 материала за 8 дни дали и най-изкусния автор няма да се повтаря? Дали можеше да да въплъти мислите си в три пъти по-малко публикации и пет пъти по-малко думи? Според мен - спокойно! Но не и според амбициозния дописник.
В резултат на неистовите му усилия, популярната и обичана общност заприличва на моноспектакъл с едно име и един автор почти навсякъде. За да прочетеш нещо от някой друг трябва да прехвърляш страници.Става скучно или както се изразява една читателка  свободната зона може да мутира в "едни и същи постове на един малък брой хора".
Всеки от нас пише и печати, воден от своите желания, но и от вътрешното чувство за мярка, за да не досажда със своите гледни точки. А когато това чувство го няма?
Не искам да хуля човека, макар принципно да не одобрявам  излишното словоблудство. Явно той е мълчал доста дълго и сега желанието за изява, за изразяване на мнение  няма граници.
Но как би постъпил и как трябва да постъпи модератора на сайта и на общността при такъв уникален случай? Какво е вашето мнение?
За финал ще уточня, че последната ми публикация на тази страница е от 31.10 http://bglog.net/BGLog/15555 , а в общност "Литература"  http://bglog.net/Literatura/15699 отпреди 3 дни.