Устни задачи в кръга на 20

Това, което ви представям, е само една работна презентация от онези, които правих миналата година и обикновено в един файл слагах всичко необходимо за целия ден, тоест по всички предмети.

Тази специално я освободих от ненужната част и останаха само задачи за устно смятане, подготвени за някакъв мой урок по математика. Вече съм ви споделяла, че в класната стая използвам лаптоп, който го слагам на удобно място така, че да се вижда от всички и работя фронтално с класа.

По тази причина изображенията се старая да са по-едри, за да се виждат ясно. Но нека да спра с бърборенето и да ви дам линк към презентацията, защото тя може да послужи на някой колега :)

ЛИНК

Ще дам и малко разяснения по всяка задача, за да се разберат по-добре идеите.

1. В първата задача децата откриват сгрешените отговори и след това проверяваме заедно дали правилно са смятали.

2. Във втората задача съм се постарала максимално да онагледя магическия квадрат, който за някои дечица е много труден за разбиране. Затова цифрите по редове и колонки сменят цветовете си и се показват стрелки, които сочат към сбора, който доказва, че квадратът е/не е магически.

3. Познатата схема са упражняване на действието събиране, при която също има възможност децата първо да съобщят отговора, а след това с дясна стрелка на клавиатурата да се направи проверка.

4. В тази задача първо в черно-белия вариант се преброяват квадратите, а после след оцветяването им проверяваме дали наистина са толкова на брой.

5. Занимателна квадратна рамка, на която се допълват липсващи числа.

6. Същата задача, само че рамката е триъгълна.

7. Текстова задача по картинка. Първият вариант е лесен, защото се търси сбора.

8. При втория вариант на текстовата задача се търси неизвестното събираемо.