Самостоятелна работа "Части на речта"

   През изминалата седмица пуснах контролно на моите ученици, което исках да обхване всичко изучено до този момент, включващо не само задачи, свързани частите на речта, но и други задачи от предходните теми за представки, наставки и членуване на съществителните имена.

   Бях си забравила в училището сборника със самостоятелни работи, който обикновено използвам, и неволята ме принуди да прибегна до проявата на лично творчество. :) 

   Казах си, че ето сега ще се тествам дали бих могла сама да измисля съдържанието на самостоятелната работа, без да ползвам странична литература.

  Първото нещо, което трябваше да сътворя, беше диктовката. В главата ми просветваха като червени лампички всички изучени теми и аз започнах да търся думи, които да отговорят на дидактическите ми цели. Е, то не може хем текстът да е интересен, хем да съдържа думи, които да проверяват знанията на децата за всичко изучено в последните уроци. 

     По тази причина текстът на диктовката стана съвсем обикновен като съдържание, но за сметка на това успях да вложа в него:

- глаголи от трите изучавани времена; 

- прилагателни и съществителни имена в различни форми за род и число;

- спомагателен глагол;

- лично местоимение; 

- глаголи с крайна ударена сричка, при които има разлика между правопис и изговор;

- съществителни собствени имена;

- думи с правописни особености, съдържащи неударена гласна;

- думи с правописни особености, съдържащи крайна звучна съгласна;

- думи с еднакви представки, които децата да открият;

- думи с еднакви наставки - също със задачата да бъдат открити в текста;

- дума с ЬО;

- дума с ЙО; 

- различни изречения по цел на изказването.

  В крайна сметка прецених, че всички задачи в самостоятелната работа (с малки изключения) ще базирам на текста от диктовката. За първи път си правя подобен експеримент и в резултат се получи една нелека самостоятелна работа, която изисква сериозни знания от страна на третокласниците.  

   Предлагам я на вниманието ви, колеги, пък може да е полезна и на някого от вас. :) 

Самостоятелна работа "Части на речта".  

Текстът на диктовката.