Първи стъпки в програмирането с Visual Basic в PP: If...Then...Else

Ама съвсем първи :) И преди ви казвах, че моето учене не протича по нормалния начин, защото се опитвам да овладея основите на нещо, за което не мога да намеря подходяща литература - Visual Basic, прилаган в PowerPoint. Действам на принципа „проба-грешка” и при научаването следвам интуицията си, логиката си и често пъти работя по аналогия, както в този случай.

Ако засега има нещо, което да съм си изяснила какво горе-долу означава и как работи, това е условният оператор If...Then...Else. Смисълът му е следният:  АКО=If това условие е изпълнено, ТОГАВА=Then направи точно това. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ=Else направи нещо друго.  

Днес ще ви покажа три пробни материала, които заработиха след известно умуване върху кодовете.

1. Игра, при която към следващата стъпка се преминава след въвеждане в текстовото поле на верен отговор. Идеята за нея дойде от този видео урок, от който преписах кода и го монтирах на всеки слайд, като, разбира се, навсякъде давах нови имена на обектите. Младежът споделя идеята си как да се направи слайд, който да изисква логване – тоест, написване на потребителско име и парола, а моето творческо приложение се състоеше в това да се сетя как да използвам тази възможност за учебни цели.

Игра "Стъпка-точка"


2. Две презентации, в които се вписват отговори, които ако не са верни, изчезват, а ако са верни – се запазват и се оцветяват в розово. Идеята за този тип материал е взета от една интерактивна кръстословица, изтеглена от руски сайт. Там е работата, че не мога да се сетя за адреса на материала, за да го посоча тук.

Ето какво се получи:

Колко звука? Колко букви?


Препинателни знаци


Нашият велик учител по информатика – Вили Дафчева, може и да ми се смее за „откритията”, но аз разбрах едно – че тази материя – програмирането, е изключително интересна и зарибяваща. Както някой някъде беше написал – „кодът е поезия”, защото вдъхновява към творчество и чрез него се създават красиви, полезни и разнообразни продукти.