Похватът "оцветяване" в PowerPoint или как да използваме превключвателите (тригерите) за образователни цели

Нямах намерение да пиша инструкция за използване на превключватели (тригери) в PowerPoint. Написах я от зор, защото попаднах на урока на нашата неотразимо чаровна и креативна учителка по компютърни програми – Вили Дафчева, за макрос, с който се оцветяват обекти в PowerPoint

Хвана ме яд, че не ми се получиха опитите да активирам макроса и след като ми стана ясно, че няма да успея да го подкарам на нова презентация, се замислих дали да не се обадя на Вили и да не я попитам къде греша.

В този миг си представих с ужас, че човек като нея – компетентен компютърен специалист - е заливан ежедневно с подобни въпроси и молби и тъй като безкрайно я уважавам, реших да не я безпокоя, каквото и да ми коства това. 

А то ми коства невъзможността да приема, че не зная как се постига този ефект с оцветяването… Имам огромния недостатък, че докато не науча едно нещо как става, не мирясвам. Мисля за него постоянно и търся решението… 

И тогава се запитах дали пък няма друг начин за оцветяване на обекти в PowerPoint и по пътя на логиката успях да намеря решението. Много хора на мое място ще запазят знанията само за себе си и даже такива хора ми се чудят на акъла и ме питат защо не постъпвам като тях, но то е, защото все още не съм пораснала и също като децата бързам да споделя откритието си. 

Оформих стъпките в урок, от който силно се надявам да стане ясно всяко действие, защото превключвателите (тригерите), с които това се постига, са една от най-ценните възможности на програмата PowerPoint за образователни цели.

http://dox.bg/files/dw?a=1cfadf5634 

В този урок примерите са свързани с похвата "оцветяване", но то е защото са използвани конкретни анимационни ефекти, чрез които обектите или символите се оцветяват след щракване върху тях. Иначе принципът на работа с превключвателите (тригерите) е съвсем същият и при прилагането на всички останали анимационни ефекти.  
____________________________

По молба на колежка, която високо ценя и уважавам, добавям и вариант на инструкцията за версия 2003 на програмата PowerPoint. 

http://dox.bg/files/dw?a=3ed6fd8ed9