Ефектът "разлистване" с приказката "Корабчето" на В. Сутеев

Нещо много интересно наблюдавах, докато търсех картинките за приказката. Оказва се, че масово се греши при първото име на руския писател Сутеев. Дори и в една от нашите образователни блог общности (не нашата) е допусната същата грешка: вместо Владимир се оказва, че сме го прекръстили на Виталий.

Сигурна съм, че веднага сте се досетили на какво се дължи объркването - друг руски писател се нарича Виталий и това е Виталий Бианки.

Е, уводът ми няма много общо с темата, защото приказката "Корабчето" на Владимир Сутеев съм я използвала по-скоро като пример за един почти реалистичен ефект, наподобяващ разлистване на книга, който може да се постигне с PowerPoint и не изисква макроси. За целта върху обектите - картинки и текстови полета, се прилага анимационният ефект за вход: "разтягане". При него могат да се правят допълнителни настройки по отношение на посоката на разтягане - отляво-надясно и обратно.

Идеята за разлистването на виртуална книжка с помощта на ефекта "разтягане" я видях в руска презентация. Моят принос е, че освен анимационния ефект използвах и преход на слайдовете, който се нарича "разделяне по вертикала навън".

Ето го и...

"Корабчето" на Владимир Сутеев