Един поздрав за утрешния празник по молба на Лидия Ганева

За нашия сайт се коментира, че началните учители най-високо оценяват постингите с поздрави по различни поводи, които обикновено се превръщат в най-рейтинговите публикации. Да, факт е. Днес и аз ще се включа в поздравите, но не заради рейтинга, а защото в навечерието на утрешния женски празник обещах на един уважаван от мен колега - Лидия Ганева, да публикувам мой позабравен клип, свързан тематично и професионално с празника ни.

За да ви го припомня, ще ви върна няколко години назад, по време на учителската стачка.

В последните й дни, на своеобразната сцена пред Народния театър, където ние протестирахме, излезе Даниела Парушева - учител от 15 СОУ, гр. София, и изпя по един невероятно вълнуващ начин своята авторска песен за майката. Нейната собствена майка - също начален учител, беше в публиката и се включи в изпълнението на дъщеря си. Нямаше човек наоколо, на когото да не блеснаха очите от сълзи. Не мога да ви опиша колко ми беше трудно да държа камерата и да овладея разтреперването си от силното вълнение.

Тази прекрасна песен наистина е най-подходящият поздрав за утре, защото е създадена от колежка начален учител, изпълнена е от нея и посветена е на майката. На собствената й майка – начален учител.

Но историята не свършва дотук. Животът ме свърза с Даниела Парушева и по друг повод – тя е класна на моя племенник. Той я боготвори и е много щастлив, че е от малкото ученици в България, които продължават и след четвърти клас да имат същия човек за класен ръководител. Случи се така, че Дани Парушева завърши магистратура с  английски език и от тази учебна година преподава на среден курс. Затова продължава да бъде класна на нейните възпитаници, вече петокласници.

След многото приказки ви каня да си припомним нейното изпълнение.

ЛИНК към ПОСТИНГА