"Здравей, приятелю чудесен" - песен

Понякога нещата вървят наобратно, както с тази песен. Текстът й е поместен в читанката за ІІ клас на изд. "Булвест" и през изминалата учебна година, за да си я пеем с моите ученици, бях й доснадила още няколко куплета към един инструментал, взет от тук, защото стихотворението на Н. Йорданов е по-дългичко и не можеше да се изпее цялото.

Тъй като една от темите, по която работя, е Радичковата - "За да имаш приятели", реших в началото на урока да актуализирам спомена за стих. "Песничка", познато и като песен със заглавието "Здравей, приятелю чудесен". След като не разполагах със запис на изпълнението, а само с инструментал, неволята веднага ми се отзова, подавайки ми диктофона и съответно - се записах.



След това поисках да се информирам кой е авторът на музиката - имах усещането, че не е Хайгашот Агасян, макар много да ми приличаше тази песен като звучене на неговите песни - и така попаднах на сайта на композитора Константин Ташев, починал преди доста време. Оказа се, че песента си има запис на детски хор и си звучи чудесно, но текстът не е съвсем същият, а два от куплетите се изпълняват с друга мелодия.

И така, върху набрания във видео редактора текст и след няколкото поправки върху него, монтирах записа на детския хор и се получи ето това:



Ако песента я бях открила по-рано, нямаше да си правя собствен запис, но пак ще кажа - понякога нещата вървят наобратно...

Тук ще кача и моя правен инструментал. Всеки, който "има ухо", ще усети къде съм направила снадката. Не "бие на ухо", ама все пак се чува :)

"Здравей, приятелю чудесен" - инструментал