Растителните масла в козметиката

Наскоро прочетох в руски сайт, че един най-обикновен шампоан може да се превърне в превъзходно козметично средство, ако непросредствено преди нанасянето му върху косата, в него се сложат няколко капки от някое растително масло. Реших да се уверя лично дали е вярно това и останах много впечатлена от резултатите. Няколко капки масло от жожоба например правят наистина чудеса, защото косата става по-жива, с повече блясък и здрав вид. 

По този повод реших да публикувам какви са действията на растителните масла в козметиката, за които прочетох в листовката на Икаров - най-популярната у нас фирма за продукти от този род.

Ето какво пише в-к „Стандарт” за маслата на Икаров:

Сред хитовете от аромокозметиката са етеричните масла "Икаров". Те се получават от растенията и съдържат техните животворни сили в концентрирана форма. Има ги във фирмените продукти за коса и нокти, в масажните масла против целулит, в натуралните козметични продукти.


А сега следва информацията от листовката.

Растителните масла се извличат от ядките, семената и плодовете на растенията чрез студено пресоване и последващо фино пречистване без прилагане на висока температура. Това запазва техните ценни качества и удължава срока на съхранение.
Представляват смес от триглицериди на предимно ненаситени виши мастни киселини. Попиват лесно в кожата, защото тя е мастно-, а не водо-пропусклива, като придават кадифена мекота и гладкост. Полиненаситените мастни киселини са форма на витамин F, който е важен биостимулатор за различни физиологични и биохимични процеси в организма. Ускоряват клетъчната обмяна, подобряват овлажняването, спомагат за образуването на колаген и фиброноген. Подобряват локалното кръво- и лимфообръщение и възстановяват тургора на кожата. Помагат за нормалното функциониране на мастните жлези, предотвратяват прекомерното омазняване и разширяване на мастните пори. В растителните масла се съдържат и фотостероли, вит. Е, фосфолипиди, микро- и макроелементи и други биологично активни вещества. Те се използват лесно от организма и са важна част от обяната на веществата. маслата могат да се прилагат по много начини:

- за директен масаж на кожата; за почистване на лицето; за влагане в козметични продукти; като базови масла в аромотерапията; за употреба при и след слънчеви бани

- повечето имат естествен слънцепредпазен фактор.

Растителните масла са неизменна съставка в качествената съвременна козметика, в продуктите на природна основа, както и ценни диетични, здравословни и деликатесни масла за консумация.

Съхраняват се на тъмно и прохладно място (но не в хладилник) при температура 7-25 градуса по С. При отрицателни температури те потъмняват и се сгъстяват (т.нар. "ефект на термошока"). Това не променя свойствата им, при затопляне маслата отново се връщат в нормално състояние. техните истински "врагове" са топлината, въздуха и светлината. При неправилно съхранение, започват да гранясват, което лесно се открива по миризмата и вкуса им.

Препоръчително е до два месеца след отваряне на шишенцето, маслото да се употреби. След всяко използване, да се избърсва гърлото на шишенцето, иначе разлятото отвън масло бързо гранясва.


Забележка: Маслата са "живи" биологични продукти. В следствие на сезонни колебания в качеството на суровините, между отделните партиди може да има малки различия в цвета, гъстотата или мириса.
__________________________________________



МАСЛА, НАЙ-БЛИЗКИ ДО ЧОВЕШКАТА КОЖА


Маслата от тази група имат състав, подобен на мазнините на човешката кожа. Те са бързопопиващи и се приемат много добре от организма.


БАДЕМОВО МАСЛО

бадемово масло


Бадемовото е класическо кожно масло - то прониква много добре и е подходящо за всеки тип кожа и всяка възраст.

Неговият мастен състав е най-близък до човешкия и поради доброто му въздействие е наричано още "кожно" масло. То е най-често използваното в козметиката, а също и като базово масло в аромотерпията. Бързо попива, успокоява, омекотява и заглажда кожата. Не случайно от древността се използва като масажно масло за бебета и деца. Има много добро въздействие върху суха, чувствителна, застаряваща и изпръхнала кожа. Описано е във всички фармакопеи и намира широко приложение в медицината. Не дразни и не предизвиква алергични реакции. Бадемовото масло се нарежда сред най-мощните природни стимулатори за поникване и заздравяване на косата. Подхранва нейните корени, стимулира растежа, засилва блясъка, гъвкавостта и еластичността. Подходящо е за масаж на тялото.


КАЙСИЕВО МАСЛО

кайсиево масло

Близко до състав и действие с бадемовото масло. Съдържа малко повече вит.F и действа овлажняващо и регенериращо на кожата. Подходящо е за суха и застаряваща кожа - има подчертано добър ефект против бръчки! Използва се в качествената противобръчкова козметика. Макар че не е стандартизирано във фармакопеите, използва се в някои лекарствени форми, дори за инжектиране. Може да се използва като масажно масло за бебета и малки деца.


ПРАСКОВЕНО МАСЛО

персиковое масло

По своя състав прасковеното е близко до кайсиевото и бадемовото. Подходящо е за суха и застаряваща кожа, има добър антибръчков ефект. Попива по-бавно в кожата, поради което е подходящо за продължителни масажи при всички видове кожа. Помага на пръстите да се плъзгат, без да разтягат кожата, придава кадифена мекота и гладкост.


МАСЛО ОТ АВОКАДО

масло от авокадо

Това е едно от маслата с най-богат състав заедно с него от плода се извличат мастноразтворимите витамини A, E и D, плодови екстракти, макро- и микроелементи. Особено е подходящо за суха и чувствителна кожа. Лесно попива, комбинира се във всички видове маски за посочените типове кожа. Благодарение на богатия си състав, маслото от авокадо възстановява нарушения в резултат на стареенето липиден баланс на кожата. То допринася за синтеза на нови колагенови връзки. намира широко приложение в козметиката за чувствителна кожа.


МАСЛИНОВО МАСЛО

маслиново масло

От най-дрвени времена хората са открили чудесните свойства на добиваното от маслиновите плодиве масло. То съдържа в себе си всички видове масло-разтворими витамини, ценни елементи, фитостероли, фосфолипиди и екстракти. Това първично масло е най-ценно за хранителни цели, но продължителната му употреба за козметични цели придава на кожата восъчно-матов тен. За да се избегне този ефект, маслото се обезкислява и пречиства и става годно за козметични и медицински цели. Маслиновото масло предотвратява изсъхването на кожата, а заедно с това и образуването на бръчки.



МАСЛА С БОГАТ СЪСТАВ ОТ ПОЛИНЕНАСИТЕНИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ


МАСЛО ОТ ПШЕНИЧЕН ЗАРОДИШ

пшеничено масло

То е изключително подхранващо за суха и застаряваща кожа. От всички масла е най-богатото на витамин Е и зародишен лецитин, минерали, фитостероли, макро- и микроелементи, затова има характерен мирис. Витамин Е спомага за снабдаването на клетките с кислород и ги защитава от вредни вещества, забавя стареенето на кожата, а лецитина се грижи за нейната свежест и еластичност. Маслото от пшеничен зародиш е подходящо за подхранване на кожата около очния контур при застаряващи кожи. Помага при напукани, нацепени, залющени устни. Може да се нанася на кожата преди процедурата "напарване", особено на възпалени места, белези, повърхностни или спукани капиляри. Предпазва от образуване на стрии и отпускане на тъканите по време на бременост, като се масажира директно или се добавя в тоалетно мляко. При цъфтеж на косата е подходящо да се втрива в краищата и.


МАСЛО ОТ ГРОЗДОВИ СЕМЕНА

масло от гроздови семена

Състои се от 70% незаменими мастни киселини, които лесно се възприемат от кожата, съединяват и задържат влагата. Съдържа най-силния естествен антиоксидант, известен на науката. Има способността да регулира омазняването и е сред малкото масла, подходящи за мазна и смесена кожа. Стяга, но не затваря порите! При сухи кожи може да се смесва с някои от другите поддържащи масла. Помага за бързото възстановаване целостта на кожата, което го прави подходящо за използване при ранички, изгаряния, протривания. Намира все по-голямо приложение в козметиката.


САФЛОРОВО МАСЛО

Получава се от семената на вид трън, култивиран от хиляди години в Африка и Азия. Съдържа до 80% специфична форма на вит. F, която не може да се изработи от човешкия организъм, а се среща в минимални количтсва в другите масла. Маслото има висока влагозадържаща и влагорегулираща способност и намира широко приложение в тази козметика, а също и в почистващи кожата средства. Подобрява еластичността на кожата и в това отношение превъзхожда другите масла. Особено е подходящо за употреба в подхранващи и овлажняващи маски.


СУСАМОВО МАСЛО

сусамово масло

Има добре балансиран мастно-киселинен състав и заема междинно положение между първите две групи. Като елексир за красотата сусамовото масло има хилядолетна традиция. Прониква дълбоко в клетките на кожата и помага да се отделят вредните отпадни вещества. Подходящо е за суха, смесена и застаряваща кожа - съдържа вит. Е, лецитин, метионин, минералите калций, магнезий, фосфор. Благодарение на това и на естествените си антиоксиданти сезамол и сезамолин забавя стареенето на клетките. Подходящо е и за козметични маски на косата. сусамовото масло може да се използва като слънцезащитно средство (естествен фактор=2); то е основна съставка на много козметични и слънцепредпазни средства. Стандартизирано е във всички основни фармакопеи и е предпочитано от източната медицина масло.


МАСЛО ОТ ЖОЖОБА

Маслото от жожоба е уникално в целия растителен свят, всъщност то е течен восък. Състои се главно от висши мастни киселини, свързани с виши аклохоли. Практически не гранясва. Има добра попиваемост във всички видове кожа, включително мазна. Нанесено върху кожата създава невидим за окото, устойчив и еластичен слой, който я подхранва и предпазва от неблагоприятните въздействия на околната среда, без да пречи на нормалната жизнена дейност. Създаденото от него повърхностно и дълбочинно омазняване регулира мастната секреция на кожата. Не предизвиква никакво дразнене и алергични реакции, затова често се използва за приготвяне на почистващи емулсии за кожата (особено около очите), а добавено към готови козметични продукти значително увеличава срока им на годност. Възвръща мекотата, сочността и нежността на напуканите и изпръхнали устни. Придава блясък, обем и гъвкавост на косата, често използвано е в козметични продукти за коса. Няколко капки върху гребена при разресване на влажна коса предотвратяват слепването, имат антистатичен ефект и подпомагат оформянето на прическата.



ТРОПИЧЕСКИ МАСЛА, БОГАТИ НА НАСИТЕНИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ


КОКОСОВО МАСЛО (ПО БРИТАНСКА ФАРМАКОПЕЯ - 93)

кокосово масло

Това тропическо масло е подходящо за поддържане на здрава и нормална кожа, т.е. на кожа без особени проблеми. Може да се използва за директно масажиране на лицето, шията, деколтето, както и цялото тяло, особено при сухи кожи след баня. Благодарение на своя състав на наситени мастни киселини, то попива много бързо в кожата и я превръщат в "кадифе". Предпазва от напукване на ръцете и петите. одходящо е за смесване с готови слънцепредпазни кремове, млека, емулсии, както и в чист вид преди и след слънчеви бани. Създава устойчив защитен слой.
Може да се смесва в стопено състояние с всички други масла, като по този начин се разширява и обогатява действоето му.


Забележка: При температура под 25 С кокосовото масло е в твърд състояние. Поставено върху кожата, то веднага се стапя.


МАСЛО ОТ КАРИТЕ (SHEA BUTER)

масло ши - карите

Получава се от плодовете на африканско дърво и се състои наполовина от наситени, наполовина от полиненаситени мастни киселини. Съдържа мастно разтворимите вещества на плода и има естествен слънцепредпазен фактор до 4. Използва се от елитната дневна козметика. Важна съставка е в медицинските средства за лечение на изгаряния.

Попива много добре в кожата, без да оставя повърхностно омазняване. създава върху кожата тънък защитен слой и усещане за сухота. Топи се при температурата на човешкото тяло. Втрива се в кожата без масаж и е подходящо за употреба вместо дневен крем.


ПРАКТИЧЕСКА УПОТРЕБА НА РАСТИТЕЛНИ МАСЛА


I. Приложение в чист вид:

За масаж върху лицето, шията, деколтето, както и останалите части на тялото: върховете на пръстите се потапят в масло и се масажира с леки движения по приложената тук схема върху чиста и суха кожа.

Против стрии най-добър резултат дава маслото от пшеничен зародиш. Един рядко извършван, но много полезен за целия организъм масаж - това е върху ходилата и възглавничките на пръстите на краката. Извършен вечер преди лягане, този масаж отморява и възстановява кръвообращението, успокоява нервната система, омекотява твърдите и болезнени мазоли.

За масаж върху корените на костата - най-подходящо е бадемовото масло, а също и сусамовото или от пшеничен зародиш. Извършва се върху чиста коса, може да се втрива само в корените, но може и в цялата коса ако тя не е в добро състояние. Това може да стане и върху влажна коса (след измиване), в този случай косата следва да се покрие с кърпа. И в двата случая маслото следва да престои поне 20-30 мин. И след това да се отмие с качествен шампоан.


Гореща маслена маска

Върху кърпа от чист плат, полята с вряла вода и изцедена, се нанасят 20-25мл. масло и се поставя върху лицето за 15-20 мин., като може да се покрие отгоре с по-дебела хавлиена кърпа за по-бавно изтиване. Тази маска се използва от древността до наши дни. Ежемесечната употреба на тази маска запазва кожата еластична и свежа дори в напреднала възраст.


II. Козметични маски

Предназначението на долуприложените козметични маски е да подобрят външния вид и състоянието на кожата, като и помогнат да възстанови нормалните си жизнени функции. Отстраняват се мъртвите клетки от повърхността на кожата, осигуряват и се редица вещества, които действат благотворно, повишава се жизненият тонус на клетките, осигурява им се допълнителна защита срещу неблагоприятните въздействия на околната среда, омазняват и омекотяват сухите кожи, а при мазните пречат на прекомерното омазняване на собствените мастни жлези (т.нар. "антиомазняващ ефект").

В крайна сметка това води до съхраняване на младостта и свежестта на кожата. Добър резултат може да се наблюдава още след първата маска, но да се постигне една постоянно добре изглеждаща кожа трябват непрестанни грижи и внимание. Тъй като Вие познавате най-добре своята кожа, най-добре може да прецение кое от маслата и кои маски дават най-добри резултати.


1. Омекотяващи маски - при суха, загрубяла или олющена кожа.


Жълтъчно-медено-маслена

Смесват се добре един жълтък с една чаена лъжичка масло и мед. С тампон се нанасят на лицето и шията три слоя - всеки следващ след изсъхването на предния. След 20-25 мин. се снема маската с памук, напоен с топла вода и се измива с хладка вода. Прилага се един-два пъти дневно в продължение на месец. След няколко месеца се повтаря.


Жълтъчно-маслена маска

Към един добре разбит жълтък при постоянно бъркане се добавя чаена лъжичка затоплено масло и по половин чаена лъжичка вода и лимонов сок. Прилага се като предната маска. Тези две маски се прилагат и върху косата!


Крем-маска за суха изтощена и чувствителна кожа

Има изключително нежно и толерантно действие върху кожата, която много бързо преоткрива своята мекота, комфорт и блясък.

Смесете 15г. восък (пчелен), 20 мл. бадемово масло, 20 мл. масло от пшеничен зародиш, 20 мл. масло от кайсиеви ядки, 1 шепа цветове от бял бъз и 1 супена лъжица лайка в стъклен съд. Поставете на водна баня. След като се разтопи восъка, разбъркайте с дървена пръчица, затворете добре съда и оставете 30 мин. След това свалете от огъня, разбъркайте отново, прецедете през марля и продължете да разбивате до получаване на гладък крем. Нанесете върху чиста кожа за 30 мин., след което само се забърсва с кърпа, намокрена с топла вода. Може да се използва ежедневно.


2. Тонизиращи и омекотяващи маски: при бръчки, суха, повяхнала и загрубяла кожа


Козметична майонеза

Разбива се половин яйчен жълтък, като се добавя постепенно 10-15мл. бадемово масло. Получената смес се нанася посредством лек масаж. След 15-20 мин. маската се снема с памук, напоен с топла вода. използва се и за коса.


Маяна маска

Смачкват се 10г. хлебна мая и постепенно се добавя масло, докато се получи средногъста каша, с която се намазват лицето и шията на 2-3 слоя (всеки един след изсъхването на предния). След 20 мин. маската се измива с топла вода. Прави се два пъти седмично, докато станат 20 маски.


Енергийна плодова маска (за вечно бързащите бизнес дами)

Богата на минерали, витамин F, плодови киселини. Когато сте уморена, а Ви се налага спешно да изглеждате перфектно, опитайте тази рецепта и ще останете удивена от видимия здрав, младежки вид на кожата и невероятния комфорт за самата Вас. Пасирайте на каша парче банан, парче авокадо и 1 ягода (може да се замени с кръгче киви), добавете 1 к.л. масло от кайсиеви ядки, 1 к.л. сусамово масло, 1 капсула лецитин (1000 мг), 1 ч.л. каолин (или хума) и 1 ч.л. пчелен прашец (смлян). Рабъркайте добре, нанесете за 20 мин. и измийте най-напред с топла, а след това със студена вода.


3. При суха и старееща кожа


Сметанова маска

Една чаена лъжичка сметана разбийте с един жълтък и 10 мл. масло. Намажете лицето и няколко минути след изсъхване измийте с топла и хладка вода.


Маска с хума

Към две супени лъжици хума се прибавят една супена лъжица сок от моркови, една чаена лъжичка масло и няколко капки лимонов сок. Разбърква се и получената каша се нанася плътно, след изсъхване се снема с хладък компрес.


4. При суха и чувствителна кожа


Маска с извара

1 суп. лъжица извара се разбърква добре с малко мляко и една чаена лъжичка масло. Нанася се плътно и след 20 мин. се сваля с мокра марля и се изплаква с хладка вода.


Билкова маска за суха, чуствителна и дехидратирана кожа

Отлично подбраната комбинация от билки, съвместно с чистите растителни масла успокоява възпалената кожа и хидратира сухата. Смесете равни количества ленено семе, невен, босилек и лавандула. Смелете на прах. Към 1 с.л. от билките добавете вряло мляко (до получаване на гъста каша), 1 ч.л. бадемово масло (може и друго съобразено с характера на кожата), разбъркайте добре и нанесете върху лицето. След 20 мин. измийте с топла вода.


5. Избелваща маска - при петна, лунички и замърсяване на лицето

Към един средно голям суров, обелен и настърган на ситно картоф се добавят 5 мл. масло, една супена лъжица прясно мляко и тоалетни трици или овесено брашно, докато се получи рядка каша. С нея се измиват лицето и шията, след 20 мин. се измиват с хладка вода и се намазват с подходящ крем.

6. Маска за освежаване и тонизиране на кожа от всякакъв тип
 

Лецитинова маска

Разбиват се един жълтък и половин лъжичка мед. Прибавят се 5 мл. масло, 10 капки лимонов сок и една чаена лъжичка овесено брашно, докато се получи каша. Намазват се лицето и шията за 15-20 мин. в зависимост от поносимостта на кожата. Измиват се с хладка вода и може да се направят няколко студени компреса.


Маска с изключително интензивно действие, моментално забелязващи се резултати, придаваща блестящ тен на лицето

Смелете на кафемелачка 7 сурови бадема с 1 с.л. сурови слънчогледови семена. Прибавете 1 пълна ч.л. масло от пшеничен зародиш и долейте капки вряло мляко (или розова вода) до получаване на средно гъста консистенция. Подсилете маската с 1 капсула лецитин от 1000мг., разбъркайте добре и нанесете върху лицето за 20 мин. Измийте с топла вода и нанесете любимия си крем.


7. Маслен екстракт при възпалена и чувствителна кожа, която е предразположена към лесно измръзване през зимата

5 с.л. натрошен жълт кантарион залейте със 100 мл. сусамово масло и оставете на тъмно за 2 седмици. Прецедете, излейте в тъмно шише и редовно избърсвайте възпалените и напукани от студ участъци по кожата на лицето, ръцете и устните.


8. Лосион за лесно почистване на грим от очите и лицето

Смесете 100 мл. розова вода с 20 мл. масло от жожоба. Разклатете енергично преди употреба, веднага след това намокрете с лосиона памучен тампон и ще почистите бързо и перфектно всякакъв грим от лицето. Не дразни очите!


9. Компрес за отстраняване на втвърдени комедони

Намазва се горната част на лицето с масло в излишък, върху него се поставя марля, а върху нея се намазва с топло картофено пюре. След като истине, марлята се сваля, лицето се избърсва със суха кърпа и омекналите комедони се изстискват. Внимавайте пюрето да не е прекалено горещо!

Към всички маски могат да се добавят по една ампула витамин А или Е, а там където има лимонов или морковен сок - и витамин С. В домовете за красота и козметичните салони могат да се приложат още редица подходящи маски.


III. Добавяне на чисти растителни масла към готови козметични продукти


Качеството на предлаганите на пазара козметични продукти може значително да се подобри, като към тях се добави някое от растителните масла. Към шампоаните за коса и/или тяло може да се добавят по 1 чаена лъжичка масло на 100 мл. шампоан.

Шишенцето трябва много добре да се раздруса, за да се получи бяла емулсия и после да се употреби. Тази емулсия е нестабилна и трябва преди всяка употреба да се разклаща (раздрусва) добре. Към балсамите за коса и тяло също може да се добавят по 1-2 чаени лъжички масло след добро размесване получената смес се употребява. Особено подходящи за обоготяване са почистващите млека и плажната козметика.


IV. Как да почистим лицето, шията и деколтето без миещи средства и тоалетни млека?


Упоменатите участъци се намазват с лек масаж с растително масло. След десетина минути се обтриват с памучен тампон, напоен с розова вода. Ще останете изненадани колко добре може да се почисти кожата!