Как да се държим в ресторанта

Предимството невинаги е в интерес на дамата. Добрите маниери изискват от мъжа да осъзнава ситуацията. Най-сигурният начин да изрази своето уважение е да покаже, че е наясно с положенията, които са в полза на жената.

От практична гледна точка при влизането в ресторант, който не познавате добре, е редно мъжът да бъде пръв, за да може да прецени дали мястото е подходящо за дамата. Но, разбира се, в един изискан ресторант тя има предимство.

Мъжът е, който помага на дамата да свали палтото си, след това го подава на сервитьора. Ако към масата ви придружава управителят, първа след него върви дамата. В случай че двойката се отправя към местата си сама, води мъжът.

Когато избирате какво да консумирате, не е желателно да правите това дълго време. Ако не успявате да решите, попитайте евентуално човека, който ви е поканил. Редно е този, който кани, да познава добре ресторанта и менюто му. Виното се дегустира, разбира се, от домакина. Ако се случи да не сте доволни от храната, обърнете се също към него, а не директно към сервитьора. Който кани, се грижи и за такъв тип проблеми. Между другото високомерното държание с хората, които ви обслужват, е един от най-сигурните признаци за липсата на добри маниери. Добре възпитаният човек не подценява никога работата на другите, особено когато тя е извършена за него.

За разлика от вечерите, при които гостите са поканени в дома на домакина и решението кога е добрият момент да си тръгнат е тяхно, в ресторанта това решение взема този, който кани.

Сметката се урежда по най-дискретния начин. Добре е човекът, който плаща, да свърши това с отговорния сервитьор, по възможност на разстояние от масата. В противен случай е прието поканените да гледат в друга посока. Ако има рекламации, те не трябва да се правят пред другите.

След като сте прекарали една приятна вечер в компанията на човека, който ви е поканил, за да му благодарите както трябва, съществува един много хубав жест. Можете да се обадите по телефона на другия ден, за да изразите своята благодарност за изживяното удоволствие. Или, което е най-мило, ако домакините са семейство или жена – да изпратите букет цветя с бележка, изразяваща вашето доволно настроение.


________________________________

Автор на статията:

Ева Куванджиева Наполеоне