Ученически манипулации :)

Предстои ми двуседмичен квалификационен курс, заради който се налага да отсъствам от работа. На моите ученици съобщих новината в сряда и до вчера с тях предъвквахме новата ситуация. Не че не съм отсъствала и друг път – но тогава съм се разболявала и е било неочаквано за тях. Вярно, че винаги, когато съм се завръщала, сме се прегръщали и радвали, сякаш ме е нямало с години. Мислех си, че едни четвъртокласници, които прекрасно знаят, че това им е последната година с мен, биха реагирали по-сдържано на новината, но съм грешала. Те реагираха бурно и понеже умеят прекрасно да манипулират възрастните, вложиха всичките си усилия в това отношение.

То не бяха закани за отсъствия по всякакви причини и за умишлено бойкотиране на учебния процес, за да заявят, че не са съгласни с появата на друг учител. Междувпрочем направих запис на един от разговорите.



Разбира се, това, което чувате, са чисто и просто опити да протестират срещу новата и неизвестна за тях ситуация. Естествено никой няма да се хвърля от петия етаж или да мята гранатомети. Мисля си обаче, че ни предстои се разделим и всеки ще тръгне по пътя си… Но какво да се прави – такъв е животът…