Увеличението на учителските заплати ще дойде от реализирани икономии

С две думи: икономиите (ДМС-тата), които направихме по време на стачката, няма да ги получим, а с тях ще ни платят 18-те % увеличение от 1-ви ноември. Това е новината, която плъзна в нашето училище. Потърсих постановлението, в което това е казано, и понеже съм абонирана за Държавен вестник, ще ви пусна линк към него.

http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135571684

Тук ще цитирам само онези местенца, в които се посочва откъде ще дойдат парите. Ако някой има повече информация по въпроса, нека я даде, защото все пак тълкуването на нормативни и поднормативни законови актове не е проста работа.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 279 ОТ 19 НОЕМВРИ 2007 Г. ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА НА ЗАЕТИТЕ В СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА

В сила от 01.11.2007 г.
Обн. ДВ. бр.98 от 27 Ноември 2007г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:

Чл. 1. (1) Министърът на финансите да предостави от централния бюджет за 2007 г. допълнителни средства в размер 5 243 800 лв. по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити съгласно приложението, финансиращи детски градини, училища и обслужващи звена, за увеличаване възнагражденията на заетите в системата на народната просвета.

(2) Средствата по ал. 1 да се осигурят за сметка на икономии на разходите по централния бюджет за 2007 г. за финансиране на национални програми за развитие на средното образование по § 65, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2007 г.

(3) Средствата по ал. 1 допълват реализираните икономии на разходите по функция "Образование" по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити за 2007 г. до размера на средствата съгласно приложението, необходими за осигуряване увеличението на възнагражденията.

Чл. 2. Министърът на финансите да извърши налагащите се промени по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, финансиращи детски градини, училища и обслужващи звена, по реда на чл. 34, ал. 1 от Закона за устройството на държавния бюджет.

Чл. 3. Министърът на образованието и науката да извърши необходимите промени в подзаконовите нормативни актове, уреждащи реда и начина за определяне на индивидуалните месечни работни заплати на персонала в средното образование.

 .......

Забележка. Реализирани икономии на средства по функция "Образование", които ще бъдат използвани за осигуряване увеличението на възнагражденията на заетите в системата на народната просвета.