Първи ноември – възраждане на традицията

На 13 декември 1922 година по предложение, направено от правителството на Александър Стамболийски, 19-то Народно събрание приема Закон за допълнение на Закона за празниците. На 31 октомври 1922 г. тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски става инициатор на възникването на една светла дата в българския празничен календар - Първи ноември.

Този ден се посвещава на онези знайни и незнайни българи - книжовници, наставници, просветители и герои, успели да вдъхнат вяра в собствените сили на народа, поел по пътя към историческото възстановяване на българската държавност. Историята разказва, че през първата година от честването на празника българската общественост е изразила почитта и уважението към всички български възрожденци с организиране на парад на техните портрети.

Както знаем, колелото на историята се върти и нерядко се случва да си спомним за прекрасните инициативи, осъществявани в миналото. В тази връзка искам да споделя с потребителите на общност „Образование", че в сряда, на 1-ви ноември, под егидата на МОН и Столична община ще станем свидетели на възкресяването на красивата стара идея и в София ще бъде организиран тържествен парад на портретите на народните будители. Ще бъде се проведено шествие от учениците на всяко училище с име на народен будител (а те са общо 103), с представителна група от 10 деца, които ще носят портрета на училищния патрон, плакат с номера на  училището и знамето.

Колоната от училища ще се движи в хронологичен ред според времето, в което патронът народен будител е живял.

Шествието ще започне в 9:00 часа, в градинката пред Народната библиотека „Кирил и Методий" и на него ще присъстват официални лица като президентът, министърът на МОН, представители на Светия Синод, ректори на висши учебни заведения и др. То ще тръгне в 9:30 от Ректората и без да се нарушава колоната, начело с духовия оркестър на Английската гимназия, ще излезе на бул. „Васил Левски". След това ще тръгне по бул. „Руски", покрай Нар. събрание, Руската църква и ще стигне до ъгъла на Националната художествена галерия. Ще завие покрай Министерството на отбраната и ще се насочи към Народния театър. Там ще можем да видим кратък рецитал от ученици и актьори и изнасяне на пламъка на познанието.

От 11:00 часа пред храм-паметника „Ал Невски" ще започне друго тържество, свързано с освещаване на училищните знамена.

Няма да издавам каква е цялата подготовка за празника, за да дойдете да видите събитието и да бъдете приятно изненадани.