Музикален стачен фолклор

На диска ми отлежават няколко видео файла на снимани колеги, които на основата на известни мелодии изпълняват с нов, измислен от тях текст, песни в духа на учителската стачка.

Предлагам ви в неделния следобед да се пренесем отново за малко на площада в София, където българските учители в музикална форма изразяват своето мнение за случващото се през последния месец.

Първото изпълнение е на колегите от Класическата гимназия. Текстът е адаптиран към мелодията на известното парче на Мими Иванова и Развигор Попов – „Вълкът и седемте козлета”. Не зная какво е заглавието на учителската песен, но ако трябва да следваме логиката на оригиналното, ще се получи може би нещо от рода на „Вълчев и 150 000-те стачкуващи учители”.




Тази естрадна стачна балада беше изпълнена още в първите дни на протестите. Мисля, че колегата е детски учител, но не съм сигурна.



Следващата песен се нарича „Хоро за министри” и е едно великолепно изпълнение на колеги, за които не разбрах от кой град на България са – мисля, че от Червен бряг. Записът е направен по време на първия национален учителски митинг, проведен на 11-ти октомври, а аз се намирах много далече от сцената, което ми попречи да направя добри снимки заради вдигнатите плакати и знамена.



С четвъртия видео файл си изпълнявам едно обещание, което дадох на учителите от Шивачево, Сливенско. Колежката от Шивачево, която стоеше до мен, имаше проблеми с батериите на камерата и не беше сигурна, че ще успее да заснеме своите колеги. Аз й дадох адреса на нашия сайт с уговорката, че ще пусна клипчето в интернет и колегите ще могат да се видят.

В случая е използвана мелодията на естрадната песен на братя Аргирови - „Есента”.