Какво наричаме "резултат" и какво – "средство" за постигане на резултата?

Колкото повече разсъждавам, толкова повече се убеждавам в безсмислието на тази реформа, свързана с диференцираните учителски заплати. Както казва Имхотеп: фиксираните ... критерии нямат нищо общо с работата на учителя, а са някаква абсурдна еклектика, неприложима в никое училище.

Ние какво измерваме всъщност? Много е важно да се отговори на този въпрос. За целта надникваме в Програмата и откриваме отговора на въпроса:

2. Въвеждане на система за определяне на допълнително трудово възнаграждение за постигнати резултати от труда на педагогическите кадри на база показатели, определени на национално ниво, и критерии към всеки от тях, приети с решение на Педагогическия съвет, в зависимост от вида и спецификата на детската градина, училището, обслужващото звено.

Аха, значи измерваме постигнатите резултати! А кое е резултат и кое е средство за постигане на даден резултат? Дали авторите на Програмата виждат разликата?

Отново ще пробягаме през показателите.

1. Планиране, организация и провеждане на образователно-възпитателния процес.

Цялата формулировка на този показател не е свързана с резултата от работата на учителя, защото планирането, организацията и провеждането на ОВП са средства за постигане на резултати. Кои са резултатите тук? Това са знанията, уменията и компетенциите на учениците. Ето това трябва да измерим.

2. Използване на интерактивни методи, иновации и ИКТ в образователно-възпитателния процес.

Може ли използването на методи, иновации и ИКТ да бъде резултат? Тук също се изброяват средства за постигане на резултати в учебната работа. Резултатите да речем ще бъдат по-широките и задълбочени знания на учениците, получени на базата на иновации и ползването на ИКТ.

3. Работа в екип за създаване на подходяща образователно- възпитателна среда (комуникация с педагогическия съветник, психолога, участие в комисии и др.).

Работата в екип не е резултат, но резултат може да е създадената подходяща образователна среда. Ако тя е факт и той може да се регистрира, значи резултатът е измерим. Тук обаче трябва да се формулира точно, ясно и конкретно понятието подходяща образователна среда..

4. Работа с деца и ученици:

- застрашени от отпадане;

- в риск;

- в мултикултурна среда;

- със специални образователни потребности и/или хронични заболявания.

Работа с деца и ученици не е резултат. Резултат е онова, което е постигнато с учениците от изброените категории. За да установим постигнатото, ние трябва да имаме база за сравнение: какви са били знанията, уменията и компетенциите на тези деца преди да се започне работа с тях и какви са след приключване на даден етап, в случая – една учебна година.

5. Работа с деца и ученици за участие и заемане на призови места в общински, областни, регионални, национални и международни състезания, конкурси и олимпиади.

Тук резултатът не е работата или участието в състезания, конкурси и олимпиади, а заемането на призови места: ето това вече може да бъде показател за труда на учителя.

6. Работа с родителите.

Работата, както вече казах, не е резултат, а средство, използвано за постигане на даден резултат.

7. Работа с деца и ученици в извънкласна и извънучилищна дейност.

Абсолютно същото бих казала и за този т. н. показател за измерване на резултатите от труда на учителя. Резултат е новото, което са успели да научат и да овладеят учениците, чрез заниманията им с извънкласна и извънучилищна дейност.

8. Работа в методически обединения и подпомагане на новопостъпили учители.

Тук резултатът от работата в методически обединения също е по-добрата подготовка на учениците. С какво работата е допринесла за повишаване успеваемостта на учениците? За подпомагането на новопостъпилите колеги донякъде мога да се съглася, че е резултат, но трябва конкретно да се каже в какво точно се е състояла помощта – иначе този резултат не би могъл да бъде измерен и конвертиран в точки.

9. Разработване и реализиране на проекти.

Резултатът е самият проект и най-вече степента на неговата полезност, а не самата работа по него.

10. Получени професионални отличия и награди през оценявания период и избрани от детската градина, училището, обслужващото звено показатели.

Съгласна съм, че отличията са критерии за високи резултати, защото те се дават именно заради постигнати постижения в работата.

Смятам, че едва когато започнем да вникваме в смисъла на използваната терминология – както в случая: да правим разлика между думите резултат и средство - едва тогава нещата ще си дойдат на мястото.