Как да успеем на устния изпит

Ако на писмения изпит имате възможност да проверите работата си и да поправите грешките си, то на устния изпит, при който сте в пряк ефир, този шанс е изключен. Важно е не само какво казвате, но и как го казвате. Отговорът на даден въпрос не бива да бъде плах и блеещ, а уверен. Гласът – твърд, интонацията – отчетлива. На изпитната комисия въздейства даже вашата мимика и осанка. Затова, когато сте в изправено положение, глътнете корема, изправете гърдите, сложете една усмивчица на устните. Помнете: устният изпит е вашата презентация. Впечатление от отговора ви се създава у преподавателя в първите 15-30 секунди. Дръжте се на вълната на увереността през това време.

Преди изпит не си казвайте, че трябва непременно да се вземете в ръце и да се мобилизирате. Тази мисъл създава обратния ефект у вас и чрез нея вие си внушавате, че не сте в състояние да се владеете и че се вълнувате. Създайте си позитивна нагласа и ще видите, че шестицата ви ще бъде в кърпа вързана.

Ако сте изтеглили не този билет, който ви се е искало, опитайте се да не се ядосвате, защото така се губи излишно време в безсмислени преживявания, ахкане и нервиране. А това време трябва да се използва по-продуктивно. Затова бързо седнете и започнете да записвате всичко, което ви дойде на ума. Даже, ако си спомните детската песничка „Зайченцето бяло”, и нея я запишете. След което всичко излишно го задраскайте. За да излезете от стреса, трябва да се ангажирате с някаква дейност. През това време паметта ви ще бъде като скенер, който обработва получената по-рано информация.

Постарайте се да се изразявате без паразитни думички. Демонстрирайте по-богат речник в началото на изпита. Споменете някой епиграф, крилат израз или афоризъм. Например изпитът по математика може да започне с думите: „Математиката е царица на всички науки”. Уверявам ви, че математичката само заради това би ви разцелувала веднага. Сърцето на химичката пък може да бъде покорено с фраза като: „Далеко простира ръце химията в човешките дела”. Вие питате откъде да си вземете такива мъдри мисли. В интернет има много сайтове с подобни изрази. Или разлистете в библиотеката някоя такава книжка. Главното е да блеснете навреме с интелекта си и да демонстрирате своята индивидуалност.

Пишете пищови. Даже можете да си ги донесете на изпита, но да ги ползвате – опазил Господ! В какво се състоят безусловните плюсове на пищовите? Чрез фината моторика на ръцете знанията, които вие полагате върху хартийките, остават в паметта ви. А учителите не са за подценяване – те могат да разберат кой преписва само с един поглед.

На устните изпити слушайте какво казва предишния „оратор”, а от коментарите на онези, които вече са взели изпита, можете да почерпите немалко полезна информация.

Носете си талисман за изпита. Вечерта преди изпита може да си сложите дори учебника под възглавницата. Понякога суеверията помагат.

Много важно е да се наспите добре, но ако не успеете, не си наваксвайте с кафе, какао или цигари. По-добре се изкъпете, като редувате топъл и студен душ. В случай, че сте напрегнати преди изпита, в никакъв случай не приемайте валериан, антидепресанти или успокоителни средства, особено ако вие никога преди това не сте ги пили. Не се знае как ще ви подействат. По-добре си хапнете парченца шоколад, за да работи по-добре мозъкът ви. Вместо чай със захар, изпийте чай с мед. Някои препоръчват преди изпита да се дъвче дъвка, да се похапнат орехи или нещо месно. Преди да изтеглите билета няколко пъти свийте ръцете си в юмруци – така ще раздвижите кръвта във вените си. И не се суетете! Обикновено изпитът продължава около десетина минути.

------------------------------

За написването на статията са използвани материали от руския печат