Бийтбоксинг – изкуството да управляваш гласа си

Да, бийтбоксингът се счита за изкуство, при което се създава музика с помощта на човешката уста. То може да включва пеене, вокален скречинг, имитиране на различни музикални инструменти (ударни, духови, струнни) и др.

Бийтбоксът се определя като единия от елементите на хип-хоп културата и възниква през 60-те години в Ню Йорк. Негов родоначалник е Doug E. Fresh.

Названието „бийтбокс” възниква заради подражаването на дръм машините (англ. drum machine), първите от които били известни като «beatboxes». „Бийт” в превод от английски значи „удар”, а като музикален термин означава метроритмическа пулсация в музиката. Днес за синоними на бийтбоксинга се употребяват термините вокална перкусия (vocal percussion) и мултивокализъм (multivocalism), но тези названия се използват, за да подчертаят някакви особености в техниката, ритъма и др.

Съвременни бийтбокс изпълнения може да чуем в някоя реклама, да прочетем за тях в блоговете, да ги наблюдаваме в специално организирани турнири. През 2002 година британският бийтбоксър Alex Tew aka A-Plus основава крупно интерактивно бийтбоксинг общество, чието първо събрание (Human Beatbox Conventionсе) се провежда през април 2003 година.

Предлагам ви да видим изпълнения на отлични бийтбоксъри от различни националности, които управляват гласовете си, съчетавайки огромен спектър от музикални инструменти и гласове.


..................................

Ето още видео материали, в които можем да чуем на какво са способни един французин и един азиатец.

И едно впечатляващо изпълнение в аудио формат.



..................................