"Еко" усмивки от едно контролно

На едно от контролните по човекът и природата (по този начин вече се нарича природознанието) третокласниците, освен знанията си за водата и въздуха, начините за замърсяването им, както и техните свойства, изразиха и лични мнения по тези въпроси.

Ето някои от техните отговори на въпроса „Какво съдържа замърсеният въздух?”:

 

 

Под „откис” може да приемем, че трябва да се разбира дума, която е образувана от две други: едната е „от”, а другата „кис”. В съчетанието „откис”съответно новообразуваната дума означава нещо, различно от кислорода, защото „кис” вероятно е съкращение на думата „кислород”.

 

 

 

От този отговор може да се заключи, че за да е чист въздухът, той не бива да съдържа някакъв газ.


 

Тук отговорът, както забелязвате, е по-пълен.

 

 


Да, прахта не може да не знаете, че е известна като една от най-силните отрови.

 

 

 

Определено газовете можем да ги разделим в две групи: „добри" газове и „лоши” газове. Идеята е, че не бива да се отнасяме към лошите газове с равнодушие, а да им помогнем и те да станат добри.

Нека да видим кое може да причини замърсяване на въздуха.

 


 

Ах, тези пушещи бусове, коли и комини, които толкова много замърсяват атмосферата!


 


Искам да попитам аз, тези леярни защо не вземат да ги закрият, ами са ги оставили да ни замърсяват атмосферата?

 

 

 

Опа, ново двайсет! А вие знаехте ли, че колелата и кофите също са много опасни за атмосфения въздух? И по тази причина трябва незабавно да ги спрат от производство.


 


Съвсем прав е този ученик, който твърди, че щом замърсиш въздуха, той просто изчезва, няма въздух и толкоз. Затова усетите ли задушаване, то е защото, вследствие на замърсяването въздухът е започнал да изчезва. Съответно и задачата, в която се иска да се посочат цели три примера за замърсяване на въздуха, е зададена неправилно.

Не се плашете обаче, защото дори и да не можете бързо да се избягате от мястото, където въздухът е започнал да намалява, има начин да се спасите. Ето как:


 

 

В случай, че не се чете добре, тук пише: "Като си турим газова маска".

А сега да преминем към въпросите за водата и нейното опазване. Вижте какво съдържа замърсената вода:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А ето и примери за замърсяването на водата:


 

 

 

 

Дотук няма нищо, което и вие да не знаете, но сега ще бъдете изненадани от новите научни открития на екологията:

 

 

 

А вие бяхте ли чували ли за тези основни замърсители на водата? За хартийките само помнехте, нали? Друг път да знаете, че не бива да хвърляте в нея разни сокове, както и да топите мръсните си дрехи, ако искате да запазите водата чиста.

 

 


Ако в лятната жега, зърнете парченца лед, които плуват в някой воден басейн – море, река, езеро, до който се намирате, това ще ви гарантира само едно: че водата е силно замърсена и вие не бива да се докосвате да нея.

След замърсяване водата променя свойствата си и ето на какво е способна вече тя:

 


 

Както разбирате, за голямо съжаление, щом чистата вода се замърси, тя  вече притежава не само свойството разлюляване, а и свойството убиване.

Така че от прочетеното дотук, не може да не сте стигнали вече до важния извод, че трябва грижливо да опазваме водата и въздуха на свидната ни планета от някои особено опасни замърсители.