avatar

Цветът на магията - нов филм по Тери Пратчет :)

Не вярвах, че толкова скоро ще пуснат нов филм по Тери Пратчет, но една приятелка ме изненада с новината. И естествено, изкарах няколко чудесни часа гледайки го. Филмът се казва "Цветът на магията" и е по едноименната и една от най-популярните книги на Пратчет. Отново Sky One са тези, които пресъздават магичният свят от книгите на големия творец, като според мое мнение успяват да го сторят добре. Особено, след като самия Пратчет е сценарист.
Според мнения на много хора, филмът е подходящ за хора, които не са чели книгата, но смятам, че дори и да си я чел ти доставя голямо удоволстви, защото успяваш да видиш Двуцветко, Ринсуинд, Коен Варварина и багажът с многото крачета :)
Едно прекрасно фентъзи приключение, което ви очаква във напоителните за сетивата 190 минути на филма!
Малко любопитни подробности относно образът на Коен Варваринът:
В едно интервю Тери Пратчет споделя: "Идеята за Коен ми хрумна след препрочитане на "Конан Варваринът". Помислих си - какво ли става с героите, когато остареят? Надали за тях има пенсионни фондове." И така Коен Варваринът се появява като пародия на Конан Варварина, и в добавка на популярната еврейска фамилия Коен. (Ако не схващате закачката, представете си евреин - варварски вожд.) Впоследствие, в "Интересни времена", към тази основа е добавено името Чингис, и другите старци от Сребърната орда (пародии на Чингис хан и Златната орда).
И действително, Коен Варваринът е един остарял герой, който в голяма битка получава схващане на кръста. Тогава на помощ му се притичва красива млада девойка, която малко по-рано той е спасил от жертвеният олтар, а тя едва не го е набила, защото е стояла напразно цели осем години в къщи приготвяйки се за среща с богинята. В крайна сметка, тя намира своето призвание - срещайки най-известният (преди 30 години) герой, тя започва да се грижи занего като му прави педикюр и разпускащи дископатията упражнения.
Двуцветко пък е един турист, който носи камера с малко демонче в нея и е обзет от желание да види всичко в този свят. Той обаче трудно го вижда, защото единственото, което прави когато види нещо красиво е да го заснеме. Или както казва Ринсуинд - това е човек, който при вида на красиво цвете ще отвори енциклопедията да почне да го проучва и по невнимание ще го стъпче.
Ринсуинд пък е некадърен магьосник, който носи в главата си осмата магия, която ще спаси света, носещ се на гърба на четири слона и една костенурка, чийто пол е от особено значение за една група хора населяващи ръба, въпреки, че не е много ясно защо е този интерес у тях.
Гледайте този филм и няма да съжалявате :) А ако прочетете и книгата, още по-добре!
Да е жив и здрав Тери Пратчет и още такива книги да ни подари! :)