avatar

Съвети за шофьори -- прагово спиране

Антиблокиращите системи са изобретени през 1929 година от френският производител на самолети Габриел Воасин. Целта на изобретението е била да помогне за по-безопасното спиране след приземяване, тъй като праговото спиране е практически невъзможно със самолет. Принципът на действие на съвременните АБС се състои в бордови компютър, наблюдаващ скоростта на въртене на всяко колело. Когато при спиране някое от колелата се върти значително по-бавно от останалите, компютърът задейства електромагнитен клапан, който прекъсва за момент достъпа на хидравлична течност или въздух. Днес АБС се счита за полезна екстра. Така ли е това в действителност? Два от най-разпространените митове за АБС са:

 

1. АБС помага за сигурността на хлъзгав път.

Превозните средства с АБС имат по-дълъг спирачен път на хлъзгав асфалт, а също така и на чакъл или подобни меки настилки. На мокър или заледен път блокиралата гума се нагрява от триенето и разтапя леда (или изпарява водата) под себе си, стигайки до материала с по-голямо сцепление. При лед гумата се задълбава в него, което допълнително увеличава спирачния ефект. АБС не позволява блокирането и гумата продължава да се търкаля по леда или водата.

 

2. АБС намалява дължината на спирачния път.

Това е валидно само при скорост над 100 км/ч. Разбира се, това е приблизителна стойност, която зависи от вида на автомобила, задвижването, теглото и още много други фактори. При нормални скорости спирачният път е почти един и същ (дори по-дълъг с АБС в някои случаи). Много по-важни са преценката на водача за подходящата скорост и уменията му.

 

За какво помага АБС?

Антиблокиращата система помага за запазване на контрола при спиране в завой. Накратко: докато колелата се въртят, имате контрол върху автомобила. Блокират ли, първият принцип на динамиката влиза в действие. Ремаркета и полуремаркета с обща маса над 3500 кг, както и превозни средства, превозващи опасни товари задължително са оборудвани с АБС. Целта е да се избегне сгъването на ремаркето спрямо влекача, което се получава при внезапно спиране в завой с празно ремарке. Спирачките на ремаркето са предвидени да удържат до 40 тона, така че е много лесно колелата да блокират при празно ремарке.

 

Компенсация на риска

Изследване на Американската автомобилна администрация е показало, че водачите на превозни средства, оборудвани с АБС, са склонни към по-безрасъдно шофиране. Това произтича от заблудата, че АБС скъсява спирачния път. Както бе споменато по-горе, спирачният път се скъсява чрез добра преценка на безопасната скорост, бърза реакция на водача и правилно спиране. Като цяло, добрият шофьор никога не разчита на електрониката.

 

Какво е „прагово спиране”

Това е способността на водача да задържи спирачното усилие на границата на блокирането на колелата. Тогава спирачният ефект е максимален, като в същото време се запазва контрола върху превозното средство. Това е нещо, което би трябвало да се учи по време на автокурсовете, но за съжаление не се и споменава.

 

Как да го научим?

Намерете подходящо място – права отсечка с равен, сух асфалт, дълга поне 1 км. Свалете прозорците и засилете до около 60 км/ч. Рязко и силно натиснете педала на спирачката, за да блокирате гумите. Не въртете волана! Заслушайте се в свиренето от блокиралите гуми. Обикновено то е пронизително, подобно на писък. Обърнете и отново засилете до 60 км/ч. Този път натискайте педала бързо, но плавно. Внимавайте за момента, в който от гумите започва да се чува пищене. Обикновено то е по-тихо и не толкова пискливо, както при блокиране на колелата. Задръжте педала на това положение. Това е максималната спирачна ефективност. С практиката ще се научите да натискате спирачката все по-бързо, докато накрая инстинктивно ще задържате на прага на блокирането.

  • Убедете се, че няма движение
  • Махнете всичко от купето. Голяма е вероятността при рязко спиране нещо да ви удари, или най-малкото – да се счупи
  • Не въртете волана при спирането

 

В реални условия

Първият инстинкт щом се натъкнем на препятствие е да ударим спирачката със всичка сила, блокирайки колелата. Ако запазите самообладание и задействате спирачката бързо, но с постепенно увеличаващо се усилие (вместо да забиете крака си върху педала с всичка сила), по-голямата част от времето ще бъдете в зоната на максималната спирачна ефективност. Дори да блокирате колелата, това ще стане при ниска скорост, при която блокиралите колела спират по-ефективно.

 

Желая леко и безаварийно шофиране на всички.