avatar

Случи се! Великобритания напуска ЕС

Най-тъжният сценарий се случи! С над 1 милион души преднина, лагерът желаещ отделянето на Великобритания успя да спечели. Така Евросъюзът осиротява с една от най-интересните държави, която твърдоглаво реши, че не желае да е част от този съюз.
Какво ли ще последва от това решение? Вероятно няма да бъде в полза на хилядите българи, които работят и живеят на Острова. Сигурно ще доведе и до засилване на гласа на крайно-десните партии в Европа, които ще инициират референдуми по примера на Англия. Надявам се ЕС да излезе по-силен от това изпитание, а Европа да покаже на Великобритания, че е сгрешила. Впрочем, първите индикации са налице - британският паунд вече се срина до дъно, което не е достигала от времето на Тачър. Дали британците ще се усетят как са дръпнали спусъка уж на шега, но се направили голяма беля? Чудя се дали няма да има и контра-референдум, когато разберат, че приказките на техните ултра-десни лидери за по-добър живот извън съюза са били мит?
Както вече писах, според мен Великобритания ще сгреши с излизането си. Искрените ми надежди са, че  и бюрократите в Брюксел малко ще се стреснат и ще почнат да работят наистина за благото на европейците. Вместо да въвеждат глупави разпоредби, като тази за кривината на краставиците, ще се заемат с реалните проблеми на континента и ще го направят по-силен, за да посрещне предизвикателствата на века. А те не са никак малко. Жалко за Британия. Дали е Велика, остава да разберем.

А едно е сигурно, че ще се случи. От фризера ще бъдат извадени множество други смели планове на ЕС, които досега стояха замразени поради опасения да не отблъснат британските избиратели. Сред тях са важни правила за пестене на енергия чрез ограничаване на мощността на тостерите и електрическите чайници.