avatar

Новата "Синя зона" и новите и цени

Скъпи блогери,

От известно време се чува, че ще има промени в цените на "Синя зона". Ето и поредната публикация, която е доказателство за това. С една дума София ще стане един скъп паркинг.

Знам, че има хора, които не са шофьори или които имат щастието да имат гаражи и ще си кажат, че това не важи за тях. Но ако ние не се подкрепим, ще приемат все нови и нови безумни закони и правила.

"Извинението" за двойното и тройното качване на паркирането в Синя зона е, че искат да се намали трафика в центъра. Оказва се, обаче че центъра е много разтегливо понятие, защото Синята зоня отдавна излезе извън границите на центъра, а паяци кръжат и по по-отдалечени улици.

Също така искам да попитам как точно в тази криза, в която се намираме в момента, ще можем да си позволим такива цени - 3 лв/час? Е, да, има хора с възможности, но има много хора, които карат 10-годишни коли или просто коли, които не са S класа и ги карат, за да се предвижат до работата си. Колко от нас могат да си позволят да плащат тази цена?

И дали трафикът ще се облекчи наистина или по-скоро се чудят от къде да ни вземат още пари? Ех, поне тези пари да отиваха за подобряване на инфраструктурата. Ама не. Ще потънат в нечий джоб. Както прочетох в един форум "Фандъкова ще подкара Бентли"....

И с още едно нещо СЪМ КРАЙНО НЕСЪГЛАСНА. Увеличават и цената на паркирането по местоживеене. Това пък с каква цел? Облекчаване на трафика ли? Ще кажат някои от вас: "Ами да му мислят тези, които живеят в центъра". За съжаление избора да живееш някъде могат да си го позволят само някои. Повечето от нас живеят в наследствени апартаменти и въобще се радват, че имат такива. Ясно е, че се опитват да ни изселят и да ни накарат да се преместим да живеем в покрайнините, но можем ли да си го позволим? Освен че е въпрос на пари, е свързано и с удобството до работното място, училището, детската градина и тн.

Четох някъде че ще ни взимат вече по 150-200 лв. за паркиране по местожителство. Е за кое по-напред? Все нови и нови данъци измислят, а това че ни задушават и работим само за да си покрием разходите дали има значение?

Ех, стана лукс да имаш кола вече. Привържениците на Синя зона ще кажат, че е така във всички останали напреднали държави. Но там не взимат нашите заплати, нали? Ако взимахме по 2000-3000 лв. заплати, мисля че всеки би си платил спокойно за Синя зона и не би го правил на въпрос. Но когато доходите ни са далеч под това, а безработицата се увеличава, не е ли това поредният начин да ни мачкат???

Знам, че има привърженици на Синята зона. Всеки си е прав за себе си. Но скоро един мой съсед, който винаги е симпатизирал на този вид паркиране, се опари. Дигнаха му колата и му излезе скъпо - близо 80 лв. + акт + взимане на точки. Тогава със сигурност не му стана много приятно.

Още много неща бих казала, но няма смисъл - по форуми из интернета четох много коментари като моя. Истината е, че трябва да излезем на протест. Трябва да ни видят и да ни чуят. Иначе само си говорим.

Ще намерим ли време да излезем на протест? Аз бих намерила, защото новата Синя зона ще ми бръкне дълбоко в джоба. А вие?