avatar

Да се предпазим от коронавирус!

Тези дни започва да пълзи истерията около коронавируса. Магазините са пълни с хора, които пазаруват и се запасяват като онези чудаци, дето ги даваха по Дискавъри да строят бункери и да подготвят грижливо запаси за въображаемо бедствие.

Има хора, които се страхуват, а други се опитват да се присмеят на разтревожените. Аз лично имам във Facebook няколко приятеля, които постоянно пишат как вируса не бил опасен, наричат другите овце и изобщо тонът им е подигравателен. Подозирам, че и тях ги е страх, но отричането им помага да се справят донякъде с този страх. Лошото е, че този подход на неглижиране на проблема само би го увеличил.

Какво правя аз за да се предпазя от вируса

Нямам претенции да съм специалист по темата. Опитал съм се да погледна трезво на цялата информационна инвазия и да подбера мерки, които ми се струват логични и ефективността им е потвърдена от професионалисти, а не са псевдомерки, които се разпространяват във "верижните" писма. Спазвам хигиена по отношение и на нещата, които чета. Така съм набелязал мерки, които прилагам аз и моето семейство. 

Съзнавам, че имам един член на семейството, който лесно може да предаде зараза. Това е малката дъщеричка, която не слуша съветите ми да не пипа всичко около себе си. Затова постоянно я наблюдавам ако сме навън и постоянно дезинфектирам ръцете и. Не позволявам да носи играчки - обикновено носи по нещо, което е постоянно в ръцете и. Играчката може да се превърне в източник на зараза. По-лесно ми е да следя ръцете и и да мия и дезинфекцирам. Ако трябва да отида някъде, най-добре е да не я взимам с мен, а да си остане вкъщи. Ако нямам възможност, тя стои и ме чака в колата, докато напазарувам.

 Ако купя нещо от магазин, мия опаковката му. Направих си спрей с разредена белина в съотношение 1:99 и пръскам опаковките с него. Рецептата за съотношението е взета от тези съвети за фармацевтите и работещите в аптеките. Това е важно, защото аз мога да спазвам добра хигиена, да донеса продуктите и да си измия ръцете, но след това да пипна опаковката и да се "почерпя" с вируса без да подозирам - не знам кой е пипал опаковката на рафта в магазина. Според изследвания, вирусът може да престои жив на гладки повърхности до 3 дни! 

Някои продукти не могат да се пръскат с белина, затова тях слагам под карантина. След като са донесени вкъщи се отделят и не се пипат поне 3-4 дни!

Плодове, зеленчуци, които ще се консумират сурови се мият с гореща вода и сапун.

След като съм бил навън в метро или градски транспорт и се прибера, дрехите се свалят веднага и се отделят или слагат за пране. В дрехите също може да се крие вирусът. Досега прах на 40 градуса, но вече включвам пералнята на 60 градуса. 40 градуса по Целзий не са достатъчни за елиминирането на вируса, но сапунът би трябвало да го унищожи, като размие липидната му обвивка. За всеки случай 20 градуса повече не са излишни.

На работа съм принуден да се движа в помещения, да хващам дръжки на врати, да общувам с хора. Дръжките на вратите отварям с ръкав или бутане с рамо или таз. Гледам да не ги докосвам с ръце. Ръкавите на палтото всяка вечер минавам с парна четка.

Имайте предвид нещо важно - ако имате смартфон, избягвайте да го пипате с ръце, които са докосвали съмнителни повърхности. Това важи и за други предмети, които може да са постоянно във вас като електронна цигара, iQOS и др. Вие ги държите често в ръце докато сте навън и дори да измиете ръцете си старателно, тези предмети могат да пренесат заразата обратно към вас.

Отскоро почнах да третирам тези ежедневни предмети със спирт или слаб разтвор на белина. Тъй като са чувствителни към влага, пръскам разтвора на кърпичка и обтривам предметите. Калъфката на телефона мия с гореща вода и сапун винаги когато се прибирам вкъщи вечерта.

Заразата може да дойде отвсякъде. Включително и брошурите, които се трупат в пощенската кутия. Изхвърлете ги! След това си измийте внимателно ръцете.

Вкъщи имам озонатор за хладилник. Бях го прибрал, но го извадих и включих. Той озонира въздуха в хладилника, а озонът е убиец на вирусите. Не намерих сигурно потвърждение, дали убива короновируса, но в предишни кризи е бил препоръка за SARS и TORS. Имам такъв озонатор и за стая. Струва 19 лв и е купен от технологичен магазин. Него съм включил в кухнята, където са част от продуктите, които са закупени от магазин. Климатиците в две от стаите имат режим Cold Plasma, който също унищожава бактерии и вируси. Ако имате такива функции на климатика, включете ги. Почистете филтрите им с гореща вода и малко разредена белина. Проветрявайте редовно!

Може да звучи странно, но мийте старателно и мартеницата, която е на китката ви. Тя също може да се окаже източник на зараза, особено ако стърчат конци от нея, които имат възможност за допир с други предмети в ежедневието. 

Стойте си вкъщи! Излизайте само при необходимост, при това наистина важна!

Последни проучвания - прочети тук - показват, че вирусът вероятно може да се задържи като аерозол във въздуха. Маските не са особено ефективни, освен ако не са специализирани от висок защитен клас. Затова най-добрата защита е да ограничите напълно контактите!

Ако все пак се налага да пътувате с градски транспорт, опитайте се да не докосвате нищо в превозното средство. Облегнете се, ако е възможно. Ако не, след слизане дезинфекцирайте ръцете преди да пипнете телефон или цигара.

Ако имате банкноти и монети, изсипете ги на масата за гладене. Няколко банкноти сложени една върху друга можете да минете с ютията за няколко секунди. Ютията може да поставите и върху монетите, като внимавате да не я надраскате, само допирате. В магазина, ако не плащате с карта, опитайте да плащате с точна сума. Ако се наложи да ви върнат ресто, сложете го в определен джоб. Като се върнете обеззаразете парите от него. Парите са основен източник на зараза! Неслучайно в Китай се опитаха да плащат предимно с карта.  Затова опитайте се да плащате и вие предимно с карта, безконтактно! Ако се наложи да въведете ПИН код, измийте си ръцете след това, за предпочитане веднага след като отминете касата с гел.


Помогни на другите, за да предпазиш и себе си!

Сега като съм си вкъщи (home office) викам по няколко пъти на ден асансьора на входа. Пръскам дръжката на вратата и таблото със слабия разтвор на белина. Така помагам и на съседите си, а индиректно намалявам риска и за моето семейство.
Смятам да си нося спрея с разтвора на белина с мен и ако излизам да пръскам и дръжки по вратите на първия етаж, копчета на осветление и др. повърхности, които се пипат.

Помогнете на възрастни хора във входа или на ваши близки. Обадете им се и без да комуникирате директно с тях (спазвайте дистанция, ако трябва да се видите) ги попитайте дали имат нужда от нещо. Напазарувайте им. Оставете покупките пред вратата на апартамента им, отложете прекия контакт за по-нататък, когато заразата отмине. Предупредете ги, всяко нещо да обеззаразят след като им го донесете. Това е за тяхно добро! Вие може да спазвате дистанция, но продуктите да заразят тях, ако опаковките им са пипани от други в магазина. Да не забравяме, че те са най-уязвимата група от обществото и когато им помагаме е важно да го правим правилно!

Какво да пием

Още преди да пламне инфекцията при нас бях прочел съвета на американския вирусолог Джеймс Роб, който е един от първите, които работят по темата за коронавирусите от 70-те години на миналия век. Той съветва да се пие таблетка Цинк, като се остави тя да се разтвори сама в устата в легнало положение, да се остави да премине по гърлото и назофаринкса. Взел съм такива от 50 мг, като взимам не повече от 2 на ден. По-голям прием крие рискове, тъй като може да се развие анемия.

Франция препоръча да не се пие аналгин, беналгин и нурофен! Можете да прочетете повече в новината. Оказва се, че противозпалителните средства, сред които и тези посочени лекарства възбуждат вируса. Те правят това, потискайки имунната система. Вместо това, ако вдигнете температура пийте парацетамол. Актуализация - появи се информация, че тази новина може и да е фалшива. Малко по-късно се потвърди, че новината не е фалшива. Съобщи го и кореспондента на Нова ТВ, а Дарик са изтрили статията, че новината е неверна.

И малко невчесани мисли

За мен остава неясно на какво се дължи презапасяването с тоалетна хартия. Ако някой знае каква е причината да се трупа тази хартия, нека да сподели. Ще се прави от нея маска? Ще се изолират вратите на апартамента? Нямам идея, но ми се струва идиотско. 
В аптеките няма спирт. Няма и гелове за ръце. Вчера съм търсил в 4 аптеки, никъде няма. Честно казано, чувствам се малко безпомощен, ако съм навън и нямам средство за дезинфекция на ръцете. Държавата уж извади от резерва огромно количество спирт, но ефект няма никакъв. Подозирам, че този спирт е отишъл към фирмите, които правят алкохол, а не към аптеките.

Наложително е държавата да започне да мисли и за икономическите ефекти от ситуацията. Много хора няма да успеят да платят ипотеката си, да направят вноска за кредит, особено страшни са бързите кредити. Някои може и да не получат заплата, тъй като ако не работят, няма да има пари, които да се разпределят като заплата. Икономическият министъп тепърва щял да мисли по тези въпроси, но отбягва въпросите за кредитната ваканция. Барба Ганьос пък се вайка за загубите в бюджета, вместо да му хрумне, че точно сега е важно да се помогне на хората и да се извадят средства ако трябва дори от фискалния резерв. Няма да строим магистрали тази година. Вероятно няма и да ходим на почивка. Няма да купуваме и нов самолет за правителството. Важното е да успеем да овладеем положението. Затова е нужно държавата да работи и да бъде не само мащеха, но и грижовна майка. Данъкоплатците сме тези, които и носят приходи и в случай на нужда е важно държавата да се погрижи за тях.
Направо абсурдни бяха последните дни, когато държавата се чудеше дали е редно човек в карантина да получава пари от болничен. Загубихме ценно време в глупости. Лошото е, че недостатъците на здравната ни система ще станат най-видни покрай тази криза, както каза доктор Ангел Кунчев. Сигурно всеки от нас е имал сблъсък със здравната ни система, с доплащанията и скъпите лекарства, абсурдните пътеки с продължителност от няколко дни, за да се оправдае бюджет. Подиграха се с медицинските сестри, а сега ще разчитаме на тях най-много. Купихме изтребители за милиарди, а се оказва, че нямаме апарати за обдишване. Дано на фона на всичко това успеем да превъзмогнем кризата с по-малко жертви.