avatar

Българското черноморие - ден година храни

Преди ден се върнах от Созопол, където карахме годежната си ваканция с моето момиче. Изкарахме си чудесно и съм много щастлив, че имахме 4 дена почивка.

Но не е приказката за това, а за впечатленията ми от морето. Високи и с нищо неоправдани цени, мизерия и лошо обслужване. Примерно, чадър и два шезлонга на плажа излизат 25 лв. Което си е еднодневният наем на квартира за един човек, а на някои места в Созопол и за двама. От миналата година цените са тръгнали още повече нагоре и вече не можеш да не оставиш по-малко от 20-25 лв. на хапване в някое от капанчетата. И то ако хапваш пестеливо и пиеш само по една напитка.

Да не говорим за наемите - 70 лв. за стая в семеен хотел на ден е цена, която май не само на мен ми се струва безумна. Свидетелство за това бяха множеството табели "Свободни стаи", които можеха да се видят от всеки дувар на къща. Съдържателката на нашето хотелче сподели, че сезонът почва да се измества - вече започвал от август и приключвал към средата на октомври. Точно поради тази причина Созопол бил пуст май, юни и юли месец. Изместването се получило поради факта, че септември и октомври се считали от туристите за евтини месеци. Но ето ти изненада - сега това вече са скъпите месеци, а май, юни и юли (до средата на месеца) са евтините. Това означава, че сигурно от догодина търсещите по-евтина почивка ще пренастроят часовника и ще отидат юни и юли месец на море, а август и септември ще станат отново пусти. И така ще продължи надхитряването между българските туристи и собствениците в Созопол и другите градчета.

А самите туристи на морето? Българи, руснаци и малко чехи. В ресторантите много рядко забелязвахме руснаци - тях ги виждахме най-вече в супермаркетите, които купуваха хляб и салам за квартирата. Явно успяхме да изгоним платежоспособните туристи доста успешно. Затова и вдигнахме цените.

Няма да споменавам за качеството на обслужване, за мизерията на тоалетните по заведенията, за некачествените храни и другите дразнещи неща. Само ще спомена, че това е последното ми летуване на българското черноморие. За парите, които пръснахме там за 4 дена, можехме да изкараме 10 дена в хубав турски курорт, с включена закуска и вечеря в цената, транспорт и далеч по-качествени забавления, обслужване и условия.

Ето и една култова снимка, която илюстрира нивото на българското черноморие. Един от супермаркетите, всъщност, неговата външна стена бе оформена като "бутик" на открито с маркови стоки Adibas, Densel, Daisel и Ruma, и някъде сред дрехите можеше да се види тази табела. Табелата не беше само една, имаше я на още няколко места в "бутика". Аз и моята приятелка обаче не се престрашихме да разберем какъв е този масаж за левче, какво ти масажират за тази сума и как. Да не говорим, че доста се посмяхме на странното изписване на думата с едно "s".

 Ако не беше тъжно, сигурно щеше да е весело...

Важното е обаче, че аз и моята годеница не се оставихме тези неща да ни развалят настроението. На място се посмяхме именно на тези неща, но знам, че едва ли всеки човек би се посмял така. Все пак нашето настроението беше еуфорично и сякаш нищо не можеше да го смути. Така че, ако не сте в еуфорично настроение, а искате да си починете, не ходете на почивка на българското черноморие. Използвайте "промоцията", че все още сме част от ЕС и излезте навън с лична карта или посетете съседите. Няма смисъл да пълните джобовете на хората от черноморието, за които е в огромна степен вярна максимата "ден година храни".