avatar

„НадписЪ”

Вчера бях на фотографска изложба в Министерството на културата, и... на ученически жаргон казано – изкефих се максимално. Експозицията, озаглавена "Надписъ", представя заснети смешни табели и надписи с абсурдно съдържание, намиращи се на невероятни места и често пъти - написани ужасно неграмотно. И аз, също като автора на изложбата – Йосиф Аструков, имам слабост към находки от този род и един ден се надявам да направя своя изложба по същата тема.

Не беше забранено снимането на изложените фотографии, което сега ми дава възможност да ги споделя с вас. Надявам се кадрите да предизвикат у вас широки усмивки и добро настроение :)))

Започвам с надписите, които съдържат някакви съвети или послания към гражданите. От следващия съвет можем да научим в каква последователност трябва да са действията „отваряне на вратата” и „преминаване през нея”. Е, бихме могли да се досетим какво може да провокира написването на подобно нещо? Нали?

 

На следващия надпис, канещ пътниците като добри хора да оставят в превозните средства ползваните билетчета, не се чете съвсем ясно „не толерирайте контрольорската наглост”.

 

Аварийният изход пък е толкова лесен за излизане, че дано никога не ти се случва да излизаш от там.

А тук: хем се казва, че обектът е охраняван, защото „животът е в смъртна опасност”, хем... ама никаква отговорност никой не носи по въпроса с животоопасното охраняване. Е това на какво прилича!?

Понякога мястото, на което някой нещо е изплескал, изобщо не се връзва със смисъла на написаното. Като например тук – призивът за смирение под мощната десница на Бога е изписан върху табелка на пътен знак. Все пак пишейки, авторът е съобразил да заобиколи фигурата на слизащия човек.

И сега идва ред на един надпис, на който се смях дълго, до сълзи. Демонстрация на брилянтно чувство за хумор. Според мен от всичките снимки това е „гвоздеят на програмата”.

Следват няколко обяви. От тази, по-долу, разбираме къде е местоработата на „маистура”.

Понякога квартирите се случва да имат някои недостатъци. Както в тази обява по-долу. Значи, дава се таванът под наем, но тоалетната... Ооо, тоалетната се намира чааак в мазето! Мисля си, че тук липсва важна информация... А именно - да знаем на колко етажа все пак е сградата.

 

Обява за конкурс за мис. Спечелилата става „мис Чшайе шукарие”? Интересно! А какво всъщност значи това?

В следващата обява са изброени три важни изискванията от длъжностната характеристика на новата колежка, като осъществяването им гарантира добро заплащане на същата.

От обявата, в която обяснява къде се е преместил магазинът за мокети, могат да се видят интересни заместители на буквите „и” и „ч”, силно наподобяващи „u” и „z”.

„Бонуси без конкуренция!” Съгласна съм, че този надпис е без конкуренция. От него разбираме, че безплатното измиване струва само 3 лева!!! Кво му плащаш? Три лева са нищо! Ама абсолютно без пари.

 

В следващата обявка съзирам двусмислица. Дали търсенето до този момент е било в продължение на 20 години, или 20 години гарантирано ще траят любовта и секса – не ми стана съвсем ясно?

Следват редакции на съществуващи надписи. Нецензурните се въздържам да ви ги покажа.

 

Отдавна съм се убедила, че по нашите ширини се срещат забранителни надписи, които ни оставят в недоумение.

Освен забранителни обаче, има и заканителни. Работата става още по-сериозна.

Ето няколко съвета в морализаторски дух. Хора, вслушайте се в гласа на разума!

Последният кадър ориентира гражданите на коя улица се намират. На коя ли? На една от двете. Но няма да се учудя, ако истинската се окаже някоя трета.

Това бяха част от снимките на изложбата, на която утре й е последният ден.