avatar

Аферата "Джакпот"

Всяка прилика с реални лица и събития е случайна. 
                                                                         АРАГОРН
 

Малко предистория

    

Казвам се Кристофър Британик  и работя като журналист в  “The Times”  повече от петнадесет години.

Имах шанса да постъпя във вестника във времето, когато Европа беше разделена на два военни блока, които взаимно се заплашваха и дрънкаха оръжие, а Америка беше започнала битка с всякакви политически и икономически средства за разрушаването на “Империята на злото”.

 Още като студент по журналистика се интересувах много от страните, намиращи се отвъд “Желязната завеса” и този интерес се оказа в основата на бъдещата ми работа. Във вестника се занимавам главно с журналистически разследвания: на политически и икономически афери, на “пране на мръсни пари” навсякъде по света, и с всичко друго, което аз наричам “каймака на тинята”.

Преди разпадането на комунистическата система в Европа многократно съм посещавал ГДР, ЧССР, Полша, Унгария и СССР, воден от любопитството да видя как живеят хората от другата страна, и какво от това, което западната свободна преса публикува отговаря на истината.

В тези държави, както и в Румъния, България и Румелия, които тогава не успях да посетя, и сега имам много приятели.

След падането на Берлинската стена продължих да ги посещавам и да се радвам на възможността, която животът ми предостави – да видя как там се заражда, или не - по-точно е да се каже “завръща” капитализма през тези последни години на двадесетия век.

Всичко, което написах и издадох в няколко статии във вестника през последните два месеца е свързано с една от най-големите разследвани от мен афери, която стана известна в цяла Европа като Аферата “Джакпот”.

Тя гръмна през декември 1999 година в една бивша социалистическа държава, наречена Република Румелия. За тези от Вас, които не са много наясно с географията ще поясня, че тя се намира на Балканския полуостров и граничи на изток с Черно море, а на запад – с Югославия.

В тази страна, в която упадъкът е начин на живот, а беззаконието и завистта – ежедневие, живеят хора, които са странна смесица от всички племена, преминали през вековете през този кръстопът.

В тази страна, която е съществувала като държава още преди повече от 1300 години, и която благодарение на своите мъдри владетели през вековете е постигнала завидни върхове в областта на науката и културата, в края на двадесетия век се случват неща, за които днешния западноевропеец не може да повярва, че са истина. И когато ги научи единственото, което може да си помисли е, че разказаното е измислица на болен ум.

 Всичко, което написах в статиите си, както и материалите от цялостното ми журналистическо разследване и от разследването на съдебните органи на Румелия е събрано в тази книга и го предоставям на вниманието на читателите.

За да не Ви отегчавам, мисля, че казаното до тук е достатъчно като предисловие към моя разказ.
 

                                                  Част I