avatar

Аферата "Джакпот"- 2


Манията


Манията беше обхванала цялата държава. Навсякъде се коментираше една и съща тема.

Народът живееше в очакване от четвъртък до неделя.

 Дните се нижеха бавно и мъчително, а лошото време идваше в повече на изнервената нация. Очакването, че утре всичко ще свърши не даваше мира на обикновените сиви и смачкани от живота хорица.

И всичко това беше само поради една единствена причина – вече повече от девет месеца никой не можеше да спечели натрупания в тотото джакпот, който набъбна до невероятната за изостаналата Румелия сума от 20 милиона долара.

 Стигна се дотам, че дори жителите на съседните страни започнаха всяка сряда и събота да пресичат границите и да идват тук за да пуснат своя тотофиш и да се надяват на Господа, че щастието ще споходи точно тях.

 Бизнесът на Румелийската православната църква процъфтяваше – свещите така се харчеха, че свещоливницата на Светия синод не смогваше да изпълни поръчките и управителят й сериозно се замисляше над възможността да набави допълнителни количества от чужбина.

 И точно в това време някакъв предприемчив издател пусна на пазара книга, която изведнъж се превърна в бестселър на десетилетието.

 И не защото “Как да стана богат ?” беше някакво класическо произведение от световноизвестен автор.

Не ! Просто в нея бяха показани примерни схеми  на комбинации за тотофишове.

 Книгата се купуваше като топъл хляб, отпечатано беше второ, после и трето издание , които също бяха изкупени.

 Националната телевизия и Държавния тотализатор на Румелия - ДТР не останаха по- назад в тази суматоха. Те започнаха да излъчват специален видеоклип в най-гледаното време, който рекламираше участието в тиражите на тотото. В клипа се показваше как някакъв средностатистически гражданин на страната си пуска тотофиш и след това гледа изтеглянето на тиража по Националната телевизия.

И естествено – печели натрупания огромен джакпот. Ролята на бедняка, който се превръща в богаташ се изпълняваше от един от най-известните и преуспели артисти

 След първото излъчване на клипа по националната телевизия лудостта  на народа достигна своя връх.

  Работното време на тотопунктовете беше увеличено и те затваряха три часа преди изтеглянето на тиража.

Шефът на Тотализатора не пропускаше да си направи реклама и да се хареса на целокупния беден и изтерзан румелийски народ и често - често даваше интервюта, като убеждаваше мнителните граждани, че в Тотото измама няма.

По последни сведения от ДТР джакпотът достигна умопомрачителните 23 милиона долара …

 И изведнъж хубавата приказка свърши на следващия понеделник, когато се оказа, че трима щастливци са си поделили натрупаната сума.

 Народът въздъхна горчиво, напсува лошия си късмет, тегли една попържня и на управляващите и престана да ходи на църква.

 И животът си потече постарому.

                     Малко предистория        Следваща