avatar

ИК "Труд" срещу слепите

Тези дни се случи нещо, което повече хора трябва да разберат. Нещо, от което съм невероятно възмутен и вярвам, че блогерите, които са доказали, че имат гражданска позиция няма да замълчат.
Възмущението ми, предизвикано от издателска къща "Труд", която  накара сайта Bezmonitor.com да свали текстове на книги, публикувани за да бъдат четени от хора без зрение. Това били книги, които тя издава, като се позовава на нарушени авторски права. Дискусията се разгоря около правата на Труд върху произведенията и невъзможността тези книги да бъдат четени от хора без зрение. Труд иска преведените от негови преводачи произведения да се четат само и единствено чрез Znam.bg, разбира се, след заплащане с SMS.
Докъде стига границата между капитализъм и морал? Докъде би могла да се простре? Човекът Виктор Любенов е направил толкова много неща за незрящите, дори е помогнал на Знам.Беге да адаптира сайта си за нуждите на слепите потребители. Днес той е заплашен със съд и е наречен "пират". Това е благодарността на ИК "Труд".
Много съм огорчен от действията на Издателска къща "Труд". Според ИК "Труд" Елин Пелин, Йордан Йовков, Ангел Каралийчев и т. н. е законно да се четат в Интернет само от един сайт, а именно znam.bg...
Можете да прочетете мнението на създателя на Bezmonitor.com Виктор Любенов тук.
Посетете и сайта създаден специално за целта да бъде популяризирано действието на Труд тук
Също вижте и блогът на Григор Гачев http://gatchev.info/blog/, в който се обсъждат различни варианти за противодействие и от който бе изпратено отворено писмо до "Труд", които отговориха типично в техен стил по много нагъл начин.
Аз заставам твърдо зад действията на всички, които искат да спасят сайта за незрящите и не искат културата да бъде само и единствено търговка стока. Особено когато става въпрос за хора, които нямат възможност да четат книгите от в Знам.бг. Нека "Труд" да види, че българските блогове, които подкрепят протеста, са силна обществена медия.
Как ще стане това? Изпращайте линковете с публикации по темата на приятели. Изпращайте писма със своето мнение на ИК "Труд", не спестявайте своята гражданска позиция!
Пишете в своите блогове и вие по темата. Вашето мнение е важно. Важно е да се покаже, че в България все още има гражданско общество. Делото на Виктор Любенов не противоречи на закона. Вижте на сайта protest.bloghub.org точните цитирания на закона, които регламентират свободното публикуване на материалите в сайта bezmonitor.com.