avatar

Swetew - като не ти харесва , отивай си!

И аз получих поканата на Светев да прочета поста тук.

Реших обаче да пусна отговора си като отделен пост по две причини:
1. Аз лично не смятам, че е необходимо, администраторите да махат поста от главната страница. Аз съм убеден, че бглогерите са хора достатъчно умни да разберат какви цели си е поставил автора.
2. Страдам от егоистичното чувство, че макар и доста уравновесен човек, почва доста сериозно да ми писва от плиткоумието на някой от писачите тук - за да си автор се иска да създадеш нещо, не просто на напишеш еди-колко си буквички.

Сега два въпроса към Светев, всичките му инкарнации и потребителите които споделят мнението му:

Въпрос 1:  Като толкова не ви харесва в бглог - какво правите тук? Защо не оставите на мира хората на които им харесва. Честно - махайте се. Не виждам нищо съзидателно или интересно което сте направили и което на мен лично да ми липсва. Мисля, че достатъчно време и толерантност бе проявена към вас.

Въпрос 2:  Защо не мога да публикувам нищо в вестник Вашингтон поуст без да ми разреши редактора на вестника. Как тогава този вестник се смята за един от най-свободомислищите? Според твоята логика той е някакав такъв комунистически вестник. Естествено тук имаш и кардинална обърканост какво е туй комунизъм, но това е друга тема.

 
Ясно разпознавам следните факти в поведението на гореупоменатите хора:

1. Постояна нужда от внимание

2. Не разбиране на понятието на демократична свобода и объркването му със свободията

3. Демагокстване - използване на доста скъпи за доста от нас думи като "Свобода" с цел пропаганда и обслужване на личните цели.

4. Лъже- фактология  - избират се и се изваждат от контекст само определен брой факти, с чел изфабрикуване на някаква лъже -истина. И когато някой опонира с конкретен и пълен набор от факти те се пренебрегват, защото естествено е трудно да се води фактологически спор с нагласени факти.


По първата точка мисля, че не самото желание е погрешно, а метода.  Според мен е правилно, вместо да се привлича внимание  чрез създаването на интриги и скандали, да се постигне с нещо творческо.

По втора точка ще се опитам първо да обснова каква за мен е разликата - свободия е възможността да правиш, кажеш, мислиш и вярваш всичко които си пожелаеш. Свобода в модерният, демократичен смисъл е обвързана с принципа за не причиняване на вреда - т.е. Свободата е свободия ограничена в рамките на нещата, които не причиняват вреда на другите. Който му е интересно може лесно да намери и прочете доста по въпроса, особено на английски.  Ето на тази база мисля, че администраторите вършат чудесна работа. Могат и да грешат, но никога не са били безотговорни, което е единственото им необходимо качество, за да си добри в администрирането. Не съм видял до момента, нито да не отстояват решенията си, нито да отказват дискусия по въпроса, нито да не приемат, че са сгрешили.

По трета точка - всички разбираме, колко е лесно да извличаш лични облаги от думи и понятия, за които милионни за умряли, и които са много важни да осъзнатите хора. По правило това се прави особено често от хора, които не може да се похвалят, че са пожертвали каквото и да било за тази понятия или са се опитали да ги разберат дори. Само направете паралел между понятията политик - честност и ще ви се изясни в цялост моята гледна точка.

По четвърта точка - най-елементарният начин да излъжеш е като се позоваваш на частичната истина. Хитлер заблуди цял един народ по този начин. Но истинската истина е че вмъкването на верни факти, не прави твърденията по истински в този случай.

Конкретният въпрос тук е със статистиката. Изобщо не харесвам хората, които съвсем избирателно цитират някакви цифри и правят някакви си заключения без изобщто да разбират и копче от статистиката като наука. Основно правило е там правилно да се формира извадката в съответствие с признаците, които искаме да изследваме. Изводи формирани на грешна извадка, не са статистически, а просто една тъпотия.

Искам да успокоя всички че по параметрите, които са важни за всеки един администратор на сайт - посещения, разгледани старници, време престой на потребител - бглог бележи от 10 - 20% постоянно подобрение на тези фактори. Това може лесно да се провери на публичната статистика на бглог - http://tyxo.bg/?2024

 От друга страна не мисля, че изобщо е било някога цел на който е и да е от хората зад организацията и поддръжката на бглог да се гонят чиста бройка посещения. Единствената ни цел която сме обсъждали е да се опитаме да помогнем на хора с еднакви интереси да се чувстват по близо един до друг. В синхрон на тази наша единствено обсъждана цел, мисля че отново мога да поканя, хората на които тук не им харесва да си съберат куфарите и да хванат първият влак за където поискат. Вие не помагате на основната цел на бглог. Ние търсим не раздор а сплотеноста, за да можем заедно да решаваме проблемите, които ни вълнуват.

За рекламите и изядените и изпитите пари даже просто не виждам какво се коментира точно от Светев и инкарнациите му.  Защо си започнал да държиш сметка на чуждите пари, в случая моите и на моите съдружници. Значи ако някой е негативен към заяжданията ти, ти опищяваш блога, дори спамиш, но в същото време си мислиш, че можеш дори да кажеш как аз лично да си управлявам парите.

За последен път да ще кажа за какво стават дума. Става дума за едни 1000 лв. които съдружника в БлогХау - КонсултКомерс в лицето на Жоро, е решил да предостави безвъзмездно за издаване на книжка с творби от БГЛог. Тези пари в момента ги има и са налични, и по изключително странно стечание на обстоятелствата, би трябвало да бъдат дадени на самият Светев. Но тук държа да успокоя самият Светев, че няма в момента положение при които тези пари да му бъдат дадени на него. Мисля, че той доказа тук доста неща. Всичко друго е просто историйка по точка 4