avatar

Усмивки от предизборните плакати

Още от детството ми се е запечатало в моето съзнание едно двустишие: „имената на глупците висят по стените”. По онова време тези думи ги възприемах в буквалния им смисъл и всеки път, щом видех нечие име, написано някъде по стена, врата, ограда, пейка, кора на дърво и т. н., си казвах наум: „ето още един глупак”.

Може би асоциацията, наследена от детските ми години, днес продължава да ми влияе, и когато гледам предизборните плакати, нацвъкани безразборно, аз не мога да се отърва от чувството, което имах някога, но вече дообогатено с мислите и разсъжденията на зрелия човек.

Ликовете на кандидатите за кметове и общински съветници стоят навсякъде, където листът хартия е било възможно да бъде лепнат, без значение дали мястото е подходящо за целта. Вижте слайдшоу от снимки на плеснати плакати на различни места.


Както сигурно всички сте забелязали, най-често използваното място за слагане на рекламни материали, е кофата за боклук във всичките й разновидности. При това положение предлагам тя официално да придобие статут на информационно табло, защото и без това от дълги години граждани и политици са й отредили точно такава роля.

Надписите по еко кофите ориентират гражданите в разделното изхвърляне на отпадъците. На тази снимка можете да видите зелената кофа, в която слагаме боклуците от стъкло, а до нея – жълтата, в която изхвърляме... какво?! Ами как какво – че то си пише ясно - това е кандидатът с бюлетина № 63.
 
http://item.slide.com/r/1/105/i/tvItFADJ6T9uOb9cOnTfhjaAQujaw3CZ/

Металните кофи имат един недостатък, че не са напълно гладки, а притежават релеф, който пречи на плаката да се изпъне хубаво. В случая обаче точно тази особеност е помогнала да се сбъдне в буквалния смисъл призивът на Слави Бинев за пълна промяна, която си личи най-вече в областта около очите, носа, бузите и устните на кандидата.

http://deco-01.slide.com/r/1/317/dl/_LJoj7Zz4D-FWCgQqd3rNjwVKWFYSZUe/item

Понякога плакатите, като този на кандидатката с бюлетина № 23, стоят в близост с „красиви” аранжировки на изригнали от неприбрани боклуци кофи.
 
http://item.slide.com/r/1/317/i/YFNk_5SQ7T-f2MVQz4Ist4ikKTda05YW/

Електрическите стълбове също не са пощадени в предизборната кампания. Сравнително удобен заради гладката си повърхност се оказа циментовият стълб с цилиндрична форма, на който обаче оскъдната площ е причина понякога да се оформи колаж от застъпващи се плакати на различни кандидат-политици. А това често пъти е пречка да се разбере кой кой е.

Ето какво се вижда от едната страна на такъв стълб.

http://item.slide.com/r/1/317/i/eIt90rN-wz_bE-lGgsMr4sfhH25D-2u3/

А ето какво е изобразено от другата му страна. Тук се създава грешното впечатление, че кандидатът с бюлетина №63 е Слави Бинев, но това не е всичко. Разглеждайки колажа от надписи, получаваме допълнителна информация, че той „търси квартирантка-непушачка-с предплата”.

http://item.slide.com/r/1/317/i/9J0_DalB0j8EDtdGtAHnfQTJZqLWXmiG/

Хитър ход е плакатът да бъде в по-малък размер, така че при залепване да закрие лицето на кандидат-кмета от конкурентната партия. Представих си, че в духа на възникналата закономерност би следвало следващият плакат да бъде в още по-умален размер и да се лепне върху образа на кандидата от БЗНС и т. н. и т. н. Накрая ще спечели онзи, който успее да сложи физиономията си с размер на малко календарче.
 
http://item.slide.com/r/1/317/i/JmFoBH1i2D-VBWz_6bvNNsyHFi7u454O/

Електрическите стълбове от типа „ферма” нямат удобна повърхност, понеже са от метални конструкции, но този факт в никакъв случай не охлажда ентусиазма на лепящите сътрудници, които неуморно търсят начини да закрепят хартиените листа. Е, понякога се получават жалки картинки като тези, но явно на никой не му пука.


На трамвайна спирка в „Надежда” всеки ден наблюдавам наслояването на два плаката върху един такъв стълб. Примерно първо виждам залепен лика на Цветанка Георгиева, след това върху нейния някой слага образа на Бранимир Ламбиев, след това е пак тя..., той..., тя... и така до края на изборите. Чат-пат и някой друг се включва в надпреварата.


От следващата снимка става ясно, че няма значение и как е поставен плаката – вертикално или хоризонтално. Важното е да е сложен някъде.


The image “http://item.slide.com/r/1/265/i/dOrIzrYm7z-iERWaW1VkVV1Aghh9-jfY/” cannot be displayed, because it contains errors.

Предизборните идеи на кандидатите понякога се допълват много забавно и от залепените в съседство обяви, съобщения, надписи от табели...

Така например кандидатката от БСП с „грижа за "Надежда” ще „кърти фаянс-тухли-бетон и извозва отпадъци”.

The image “http://item.slide.com/r/1/265/i/rCEejGlT5j-8Y-d3icEd7v9R6jJRa7PA/” cannot be displayed, because it contains errors.

Кандидатът от БЗНС пък е помислил за възстановяването на точките при шофьорите – една похвална инициатива!

The image “http://item.slide.com/r/1/265/i/oInGPaQDoT-K-zzxOY5DAswqshCFiWIQ/” cannot be displayed, because it contains errors.

Билети, карти и вестници ще има за всички от сърце, ако изберем кандидатите от ДПС.

http://item.slide.com/r/1/265/i/APFanG4onj-lxcgfR_Yk561jLIuo-cuH/

  Красота и мускули, придобити с помощта на хранителните добавки, ни обещава бат’ Бойко, чиято спортна фигура е убедително доказателство, а снимката му стои съвсем естествено и непринудено до снимките на двамата културисти.

http://item.slide.com/r/1/265/i/UDh0kaCA7T-oXKIbNeBaGcKsAx1dTBU4/

В заключение само ще ви кажа, че ако аз бях кандидат в общински или каквито и да било избори никога, ама никога нямаше да разреша на моите помощници така безобразно да разлепват физиономията ми из улиците.