avatar

Толерантните българи - вятър и мъгла

Или: Свободата да бъдеш марсианец 

Тъжно ми е че в парламента има ксенофобска партия. Но от друга страна се радвам. Радвам се защото лъсна истината. Тази истина, за която по ред причини се мълчеше. Истината (моята истина) е че българите не са толерантни и не са отворени към света. Друг е въпроса че българите не са нещо монолитно. Българите са сбор от разни групички които се мразят или поне са подозрителни към другите. 

В България почти всяка народностна група е обект на презрение от останалите. Има и групи които не са обособени като народностни но и те са обект на презрение и съответното лошо отношение от останалите.

Най онеправдани са турците. За стотина години няколко пъти са "поканени" да напуснат страната. Много от тях го правят. В България "турчин" е обидна дума - справка скандиранията на футбулните стадиони. И не само там.

Не е по добро отношението и към циганите. За тях се "знае", че са крадливи, мързеливи и некъдърни. Истината е че нито те нито обществото желае интеграцията им в обществото. Малцината интегрирани са изключение потвърждаващо правилото.

Евреите. Те са изконен враг и обект на омраза не само у нас. В последно време си мисля че спасяването им у нас се дължи и на инерцията в мисленето наследена от презряната Османска империя. Същата тази империя която приютява прогонените от Централна и Западна Европа евреи.

Освен към народностни групи нетърпимост и отчуждение има и към  други обособени групи които не са народи или поне не са признати за такива. Класически пример са Помаците.

Живеещи в класическа преса между българи и турци. Никумо неса драги, никой не ги приема. Историческата им съдба е тъжна историябез край. Нижката продължава и към бъдещето. Националисте ги обвиняват че са приели исляма и ги питат защо не приемат християнството отново. Сякаш това е станало вчера а не преди стотици години. Малцина отчетат факта че сплотяващият ги фактор е именно исляма. Без него те са дърво без корен. Затова и обвиняват турците че са безбожници. Но това е друга тема.

Всички обясняват на македонците че не са македонци. Никой не харесва македонците, макар че иначе сме един народ. Нали? В родопите плашат малките деца с ...македонците, не с торбалан или баба меца. В цяла България от старите или не толкова стари хора можете да чуете истории за лошите и страшни македонци. Ако сте по любознателни и обичате книжките може и да прочетете за лошите македонци. Например нещо от Вазов. Един негов разказ започва с: Той бе тъмен и лош човек, македонец.Това бе по памет.

Северняците. Ами та те са северняци. На маса може да чуете подмятания за липсата им на идентичност. Ни българи ни румънци. Останака от каракачанското владичество известно като Второ Българско царство.

За опърничевите Граловци с които не може да се разбереш като  "човек" няма да обяснявам. Нито пък за шопите. Колибар му кажи и туй то.

Не искам да обяснявам повече. Мой градски преди години обобщи нещата с един виц: "Турците да си ходят в Турция, българите да си хоят в ...Либия а ние прабългарите да останем и да си оправим държавицата бе!"

Такива ми ти работи. Та когато някой пак реши да обяснява за толерантните българи, нека първо се вгледа в душата си и се запита дали е такъв. Защото аз не съм. Открих го на тези избори. Да. На последния предизборен дебат лидерът на партията за която бях решил да дам слоя глас заяви, макар и с недомлъвки че е готов да се коалира с ДПС. Не отидох да гласувам. А всъщност аз никога не съм имал досег с турците. Работил съм малко с един а  и  имам добри спомени от работата ми с него.

Изводът е че и аз както мнозинството у нас съм нетолерантен. За разлика от повечето обаче аз не съм щастлив от това и се боря първо със себе си а след това и с другите. Боря се за правото да си различен. Боря се за свободата. Свободата да бъдеш марсианец!