Мимикрията – изкуството да подражаваш (2)

Продължава оттук.

Някои животни подражават на предмети от мъртвата природа или на части от растения. Това явление зоолозите наричат миметизъм. То се среща при някои видове скакалци, живеещи в каменистите пустини, които наподобяват по форма и окраска камъчета. Това е скакалецът Sphingonotus coerulans.















По целия свят има животни, които в различна степен приличат на лишеи. Това са различни паяци, пеперуди, бръмбари, гущери и жаби, които живеят върху стволовете на дърветата или върху камъни и стени, покрити с лишеи, и ги имитират благодарение на разчленяващата си окраска. Ето пример с пеперудата Dichonia aprilina, чиито шарки по крилете се сливат с лишея.
















Върху тялото на калкана (Scophthalmus maximus) се изписва рисунка, точно съответстваща на дъното в зависимост от това дали то е пясъчно, каменисто или някакво друго.








































































Не са редки и случаите, когато животните наподобяват околните предмети и по форма. Гъсениците на педомерката, особено ако са заели и съответната поза, удивително приличат на клонка.
















Сходни примери могат да се дадат богомолката (Mantide religiosa) , която със своето източено тяло, удължени крайници и изправен стоеж, не се различава от тревите, сред които живее.





























































































































Насекомото Phyllium siccifolium силно наподобява лист, даже по гърба му се виждат очертания, подобни на жилките.


























Такава е и повърхността на крилете на пеперудата kallima paralecta.

 




















Крилете на пеперудата Catocala elocata, също и на бръмбарчето Rhagium incuisitor наподобяват кората на дърво. Ето ги в съответната последователност.





















 












__________________________

(1) Следва продължение...