Не, нямат право!

MtelМтел са променили общите си условия, според които, цитирам: "МобилТел ще смятат за нетипичен трафик случаите, когато за кратко време абонатът е осъществил три пъти повече разговори в сравнение с предишен период или в продължение на 12 часа е имал повече от 5 обаждания към един и същ номер на услуги с добавена стойност - т.нар. розови телефони или номера на игри или телевизионни предавания. В такива случаи МобилТел ще има право да прекрати достъпа на абоната до мрежата, като преди това трябва да се обади оператор и да се опита да разбере причините за нарасналия трафик."
Не мисля, че ако ми се наложи да се чуя с Яничка или пък има някакъв спешен проблем и ми се наложи да говоря по-дълго по телефона Мтел имат право да ми прекъснат разговора и да ме питат какво правя. Все пак заради това плащам 12 лв. абонаментна такса, не им дължа по никакъв начин обяснение.
Ако Мтел ми направи този номер, обещавам, че ще ги съдя. Защото ми се е случвало в момент на романтика или на нещо друго да говоря и много по-дълго от предходни месеци. Епизодични случаи, които може да са ми стрували примерно 10 или 20 лв., но те са си моя работа и Мтел по никакъв начин не може да ми държи сметка защо говоря така дълго.
Другата простотия в новите общи условия на Мтел е, цитирам:
"Мобилтел" не носи отговорност за влошеното качество на услугите или за временното прекъсване на достъпа до мрежата, когато се касае за връзка, преминаваща през няколко мрежи, е записано още в общите условия. Когато обслужването на мрежата прекъсне за повече от 24 часа, "Мобилтел" се задължава да намали с 1/30 месечната абонаментна такса за всеки 24-часов период, отчетен от момента на прекъсване на връзката до възстановяването, гласят още промените."
С две думи - абонатът е задължен да си плаща сметката и да не придиря за качеството, което му осигурява оператора. Нищо, че същия този абонат си плаща месечна абонаметна такса и въпреки това го карат да плаща за нереализиран трафик, в случай че разговорът му продължи по-малко от минута.
Това е описано в новите общи условия. Цитирам отново:
От понеделник спирането на мобилния телефон за неплатени сметки вече ще може да става още в деня след изтичането на крайния срок за издължаване. Срокът е 15 дни от датата на засичането, която е различна за всеки потребител. Досега спирането на телефона се правеше 7 дни след изтичането на този 15-дневен срок.

Много ми е интересно, как операторът може да променя едностранно договорните условия, а абонатите нямат право на мнение в случая. Не е ли нормално при промяна на условията операторът да се задължава да иска съгласие от сегашните абонати - все пак условията се променят? Сигурно е нормално, но в договора, който всички нови абонати подписват е записано, че Мтел може да променя условията по всяко време и ти, обикновения потребител, като подписваш си съгласен и с бъдещите нови условия. Няма мърдане. Дори и утре новите общи условия да гласят, че трябва да плащаш първите 5 минути от всеки нов започнат разговор, независимо, че не си ги направил.

Няма ли комисия за защита на потребителите в България? Няма ли държава, която да защити своите граждани от кожодерството на големите компании? То не бяха Топлофикация, то не беше НЕК, БТК, сега и Мтел...
Няма ли органи, които да кажат на големите компании: Вижте сега, не може да карате потребителите да се съгласяват предварително с бъдещи промени в общите условия. Не може и да ги таксувате за нереализирана услуга.
Явно няма такива. Комисията за защита на потребителите е в тесни семейни отношения с големите компании. Комисията за регулиране на съобщенията пък не е регулаторен орган, а манипулативен. Всичко, което тя реши зависи от това колко ще и платят под масата.
Да, моите твърдения не са подкрепени с документни доказателства, но трябва да си сляп, за да не разбереш какво става в милата ни татковина.