It's only the last song. If we let it be.

Рядко някоя певица може да привлече така вниманието ми, както това прави исландката Bjork. Човекът, който има такова излъчване, че не можеш да не вникнеш в нейните песни, да ги почувстваш, когато ги пее. Човекът с главно Ч, рядко изразена индивидуалност, която е на показ и въпреки това няма и капчица фалш (както обикновено става, когато някой разкрива себе си публично в шоубизнеса). Не, Bjork си е това, което показва, това, което чувстваме, когато я слушаме и гледаме. Мечтая си Bjork да дойде в София и да отида на нейн концерт. Тя е неземен човек, пред който се прекланям. Благодаря на Мишето, която ме запозна за първи път с нейното творчество, когато ме заведе на култовият филм "Dancer in the dark". Прилагам на вашето внимание видеоклип от филма "Танцьорка в мрака".

В него героинята, в която се превъплъщава Bjork е ослепяваща жена, която живее с музиката и работи за да направи операция на своето дете, за да не ослепее и то.
Главната героиня (играна неповторимо от Бьорк) се прибира от работа към дома, вървейки през гората по линията на влака. След нея върви мъж, чиято покана да я откара вкъщи с колата си тя малко преди това е отхвърлила. Мъжът я следва, понеже се тревожи, че нещо не е наред.

Оказва се ужасяващо прав. Жената всъщност постепенно се губи в мрака на своето влошаващо се зрение и на бремето да осигури някакво бъдеще на малкото момче, което отглежда сама, но скоро не ще може да се справя... В този момент мъжът успява да разбере това, колкото и тя да се опитва да го прикрие. Там, на релсите, двамата едва се отдръпват от пътя на влака и той възкликва:

- Но ти не виждаш!...

На което тя промълвява:

- А какво има да виждам?...

Bjork, I've seen it all

Видели са всичко очите ми. Клони, дървета;
танца на листата в бриза нежен;
убит от най-добър приятел свой довчера,
животи несвършени, свършили приживе.
Видели са каквото бях и знам какво ще съм подире.
Видели са всичко очите ми и няма повече за виждане!

А перуанските крале? А добрите слонове могъщи?
Радвам се, че по-добри неща е имало да върша.
А какво ще кажеш за Китай? За Великата стена?
Велика е всяка стена, щом покрива удържа цял.

А този някой, с който
живот и дом ще споделиш?
Честно, не ми пука дори...

А облаците пръски на водопада в Ниагара?
Очите ми са виждали вода, а той вода е само.
Ами кулата на Айфел? А небостъргачите огромни?
Надскочи ги пулсът на първата ми среща любовна!
А ръката на твоето внуче, докосваща тези коси?
Честно, не ми пука дори...

Видели са всичко очите ми; видели са тъмния мрак;
видели са яркия блясък на самотната малка искра.
Видели са каквото избирам, за каквото е в нужда сърцето,
това е, и то ми достига, лакомия е още да гледам.
Видели са каквото бях и знам какво ще съм подире.
Видели са всичко очите ми и няма повече за виждане!

Да, видяно е всичко, и всичко видяно
можеш да върнеш в свойто съзнание,
и блясък, и мрак, и голямо, и малко,
но само помни: това е достатъчно.
Съзряно е каквото бе преди,
а знаеш и какво ще си подире.
Съзрели са всичко твойте очи
и няма повече за виждане.

I've seen it all

Bjork

I've seen it all, I have seen the trees,
I've seen the willow leaves dancing in the breeze
I've seen a man killed by his best friend,
And lives that were over before they were spent.
I've seen what I was - I know what I'll be
I've seen it all - there is no more to see!

You haven't seen elephants, kings or Peru!
I'm happy to say I had better to do
What about China? Have you seen the Great Wall?
All walls are great, if the roof doesn't fall!

And the man you will marry?
The home you will share?
To be honest, I really don't care...

You've never been to Niagara Falls?
I have seen water, its water, that's all...
The Eiffel Tower, the Empire State?
My pulse was as high on my very first date!
Your grandson's hand as he plays with your hair?
To be honest, I really don't care...

I've seen it all, I've seen the dark
I've seen the brightness in one little spark.
I've seen what I chose and I've seen what I need,
And that is enough, to want more would be greed.
I've seen what I was and I know what I'll be
I've seen it all - there is no more to see!

You've seen it all and all you have seen
You can always review on your own little screen
The light and the dark, the big and the small
Just keep in mind - you need no more at all
You've seen what you were and know what you'll be
You've seen it all - there is no more to see!

Героинята във филма е човек мечтател.... Тя пее, дори когато е на работа, дори когато това е опасно за нея, дори, когато не вижда... За нея всичко е музика. Дори и ритъмът на машините събужда в нея музиката - това, което обича и което я кара да живее. На този клип си спомням, че със затаено сърце се страхувах да не си отреже нещо докато си пее...Не стана нищо лошо, добре че е нейната добра приятелка, която я спира навреме. И разбира се.... Scatterheart .... Един много тъжен момент, много тъжен... Моментът, в който главната героиня е предадена от своя най-добър приятел, който открадва парите, които е скътала за операцията на сина си. И в своето отчаяние, когато си иска парите обратно тя го убива. И това е песента в която ослепяващата жена вече е направила убийството и страда, че е убила своя най-добър приятел. И си представя музика, танц, в който най-добрия и приятел става както лежи мъртъв, почва да танцува с нея и се извинява за това, което е направил. А тя страда, че е убила своя най-добър приятел. Човека, на който винаги се е доверявала. На заден план синът и казва "Ти направи това, което трябваше да направиш.". Докато кара велосипедът, подарен му от същия човек, който лежи мъртъв. Велосипедът, който тя винаги е искала да купи на сина си, но не е можела, защото е живяла в немотия, събирайки тези пари за операцията на сина си. Зловещо, но и красиво... И малко преди да я арестуват (и докато я арестуват), тя пак пее. Танцува в Мюзикъл. Красиво е... Тя пак си представя музиката. Пак танцува с душата си, пак всичко е в нейното съзнание. Тя си представя че е в Мюзикъла, че танцува, въпреки, че е вече сляпа...След това тя е в съдебната зала, където среща човека, на който се е възхищавала дълги години. Танцьор, носещ името Новак, името, с което тя се е представяла досега. Той не я познава, но тя го познава и обожава. И пак съдебната зала оживява в ритъма на танца.... Цялата музика е в нейното съзнание, мечти и сърце. Тя дори на съдебната скамейка фантазира, че танцува... Следват 107 стъпки към въжето. Говори се, че толкова са стъпките, които човек извървява докато го екзекутират.... Селма е съкрушена. И надзирателката усеща, че единственото, което би я изправило на крака е музиката. И Селма (Bjork) започва да танцува по пътя към въжето. И пак започва да живее в своите мечти, свързани с музиката. Животът е танц, краят му е песен... И накрая...Това не е последната песен!

В ръцете си тя държи очилата на своя син. Очилата, без които той досега не е виждал. Те не му трябват вече. Тя не плаща хонорара на адвоката - точно същите пари, които тя е скътала за операцията, за да се плати самата операция. И тя отива на въжето щастлива, държейки очилата на своя син. И пак, колкото и абсурдно да звучи, тя пее. И не позволява да и сложат качулка, защото... не може да си поеме дъх... На въжето, тя не може да си поеме дъх...Не и слагат качулката. Оставят я да бъде без качулка и тя запява...И това не е последната песен!
Спирам до тук, защото много се разчувствах.
Продължение: И не мога да спра сълзите си. Това е филм за живота, такъв, какъвто е. Лош, хубав, такъв е. И за това, как човек мечтае за нещо и въпреки, че хората му казват - недей, ти си инвалид, нямаш право на свое щастие, той успява, дори и да умира. Само защото иска да държи в ръцете си малко бебе, което да обича. Въпреки, че знае, че то някой ден също ще ослепее. Човек, който фантазира, мечтател. Човек, който не спира да танцува и да фантазира, дори и когато се случи най-лошото с него. Човек, който е достатъчно силен, за да бъде себе си. Да продължи по своя път, каквото и да му струва това. Дори и да трябва да върви по релсите на влака и да опипва с крака пътя... Мечтател.... Странен филм. Странна певица. Странен живот. Обичам странните хора. Обичам.. Забележете всеки малък, дребен детайл в клиповете, които пуснах. В този филм те са важни. Всяко дребно и нищожно детайлче. Разревах се сума ти пъти докато пишех това. Ще допълвам този постинг от време на време, защото се пише трудно... Гледайте "Танцьорка в мрака". Ако искате, може да си направим една киновечер в къщи да го гледаме. Нямам нищо против. Само си носете сухи кърпички, моля ви.